On-line издание за българското черноморие
Новини Абонамент Контакти

Начало

Брой 1952

Петък, 18.06.2004 Към последния брой


Рубрики
 Начало
  Топ новини
  Новини, Варна
  Новини, регионът
  Новини, България
  Новини, светът
  > Афиш
  Живот
  Спорт
  Справочник
  Барометър
  Четвърто измерение
  В първо лице
 Съдържание
До редактора
more@triada.bg


Търсене

Отиди в този бройРапсодия "Вардар" открива ММФ "Варненско лято 2004"

Повече от месец на няколко сцени ще гледаме и слушаме изпълненията на наши и чужди музиканти
В събота от 20 часа във Фестивалния и конгресен център на Варна ще прозвучи по традиция Българска рапсодия "Вардар" от Панчо Владигеров. С нея ще се открие Международният музикален фестивал "Варненско лято 2004", който приближава своята 80-годишнина (началото е през 1926 г.). В концерта, който ще чуем в изпълнение на Симфоничния оркестър на Оперно-филхармоничното дружество с диригент Станислав Ушев, ще бъдат изпълнени още Концерт за пиано и оркестър No 2 от Рахманинов и Симфония No 9 "Из новия свят" от Дворжак. Солист на Рахманиновия концерт е пианистът Денис Лий.
На следващия ден - в неделя, в Градската художествена галерия "Борис Георгиев" от 19,30 ч. ще започне концертът на Симфоничния оркестър на НУИ "Добри Христов" с диригент Милко Коларов. В програмата му е включена Симфония No 8 "Недовършена" от Шуберт и Симфонична приказка "Петя и вълкът" от Прокофиев. Четец е актьорът Асен Кисимов.
В Международния музикален фестивал тази година ще има осезателно присъствие на млади изпълнители, ще звучи много българска музика, съобщиха на пресконференция вчера организаторите от община Варна. Софийската филхармония ще закрие във Варна юбилейния си 75-и сезон. Нейните концерти (на 24 и на 26 юни) ще бъдат дирижирани от представители на 2 поколения музиканти - младия Найден Тодоров и утвърдения Васил Казанджиев. В програмата на Западносаксонския симфоничен оркестър от Лайпциг на 4 юли ще участва като солистка сопраното от Варненската опера Даниела Иванова-Димова. На 10 юли в програмата на Камерния оркестър на Плевенската филхармония с диригент Пламен Марков ще прозвучи концерт на Бах за четири пиана.
Особена атмосфера във фестивала ще внесе участието на групата "Лот Лориен" и Теодосий Спасов в сътрудничество с художниците Николай и Марина Русеви (23 юни). На 17 юли е концертът, посветен на 85-годишнината на американския поет Уилям Мередит. Ще бъдат изпълнени творби от съвременни американски композитори, вдъхновени от графики на Стоимен Стоилов по стихове на Мередит. 100-годишнината на композитора Любомир Пипков ще бъде отбелязана в концертите на Софийската филхармония, а 70-годишнината на композитора Димитър Христов - в рецитала на Ганка Неделчева на 9 юли.
В рамките на фестивала ще бъде проведена лятна академия с 4 майсторски класа, ще бъдат открити изложби, ще бъде прожектиран документален запис на "Реквием" с участието на Борис Христов.

Коментари
вашият коментар

Афиш
Рапсодия "Вардар" открива ММФ "Варненско лято 2004"

Николай Димитров не дочака с месец първата си книга 

Прочетено в "Силуети" 


начало | новини | абонамент | контакти