On-line издание за българското черноморие
Новини Абонамент Контакти

Начало

Брой 2854

Четвъртък, 28.06.2007 Към последния брой


Рубрики
 Начало
  Топ новини
  Новини, Варна
  Новини, България
  Новини, светът
  > Интервю
  Афиш
  Живот
  Спорт
  Кино
  Празник
  Барометър
  Мрежа
 Съдържание
До редактора
more@triada.bg


Търсене

Отиди в този бройЦонко Цонев, кмет на Каварна:

Аз съм кметъл!
Албена Марашлиева
- Днес стартира поредното издание на "Калиакра рок фест". Какви са прогнозите за туристи, ще счупите ли рекорда си от предишни години и вече изчислили ли сте прогнозните приходи за общината?
- За четирите концерта в рамките на фестивала чакаме не по-малко от 30 000 души. Но като се има предвид, че на 6 юли концертите продължават с лайфа на Робърт Плант, като нищо ще скочат над 50 000. За това обаче съдим само по резервациите и планираните нощувки. Затова мисля, че цифрата на приходящите е субективна. Колкото до приходите за общината и хората в нея, също е трудно да се изчислят. Защото това са косвени приходи - от наеми на квартири, хотели, купуване на различни продукти - все неща, които пълнят джоба на хората с малък бизнес в нашата община - продавачите на бира, хотелиери, ресторантьори и какви ли още не - за всички има работа по време на фестивала. Ако трябва да обобщим - не по-малко от 2 млн. лв. ще влязат в джобовете им за тези 4 дена според мен. Затова за Каварна фестивалът е златна кокошка.
- Вие сте си известен като изключително гостоприемен домакин за рокзвездите. Какво сте подготвил тази година на трите групи ветерани - Heaven and Hell, Motorhead и Manowar?
- Ще ги забавляваме отново както трябва - тоест на ниво. Вече съм научил Рони Джеймс Дио да пие българска ракия с шопска салата. Той неведнъж е идвал и почти е каварненски жител. Леми и компания ще ги научим, колко му е, още повече че те не са заявили към момента никакви претенции по отношение на храна и нощувки. Джоуи ди Майо от Manowar също го научих да пие ракия, вероятно вече е разказал на другите от бандата, така че проблемът е решен. С други думи, чакат ги дълги вечери в ресторант "Българка" или на мидената ферма "Дълбока", където водя обикновено високите гости.
- Коя е групата, която мечтаете да доведете, но все още не сте успели. Коя е групата фаворит за Вас, високата топка?
- О, безспорно това е AC/DC и донякъде Kiss. Но онези, които познават историята на рока, знаят, че това е мисия невъзможна към момента, камо ли за концерт в Каварна. Мечтата ми е да дойдат в България, но в Каварна нямаме още инфраструктура за такъв концерт, за съжаление. Катеря стъпало по стъпало и в момента съм горд с факта, че идва група, която никога не е стъпвала у нас - Manowar, за мен те са едни от най-големите в жанра. Именно затова следващите трябва да бъдат най-малко на същото ниво.
- Кои са прогнозите в афиша за 2008 г.?
- Ами, мислим, внимателно оглеждаме, още не сме започнали преговори, но мога да кажа, че примерно едно от имената, които са наши цели, са Guns and Roses. Те също са в списъка на култовите за България групи и са сред моите лични фаворити. Да не забравяме, че тази година след феста ни предстоят още няколко концерта - Sepultura, немците от Gothart, които ще свирят на 6 септември.....
- Кои от музикантите, които направиха пътека до Каварна и с които сте делили една софра са ти най-близки?
- Ами двама са - Глен Хюз и Рони Джеймс Дио. И двамата са невероятни и са влюбени в България и Каварна. С тях поддържам връзка, чуваме се. Глен дори стана почетен гражданин на Каварна преди време. А иначе от българските музиканти това са Б.Т.Р. "Почетни роми" на града са вече Краси Радков, Любо Нейков, сега Андрей Слабаков иска да става "почетен ром". Но с Андрей решихме Б.Т.Р да станат "почетен катун" на квартал "Хаджи Димитър" в Каварна.
Те самите изявиха желание за това.
- Много от кметовете в страната вероятно Ви завиждат, че направихте от Каварна рок столица на България и печеливша и високорейтингова за инвеститорите община. Какво ще им кажете?
- Ще им кажа, че най-лесното е да се завижда, най-трудното е да се работи и да се постигат резултати. Нека да забравят лесното и да свършат по-трудното. Лесното всеки го може.
- Повече рокаджия ли сте, или повече кмет?
- О, поравно съм и двете. Не мога да разделя двете неща. Рокът ми е хоби, от което изпитвам голямо удоволствие, работата ми също ми носи такова. Това е и обединяващото между тях - удоволствието, което ми носят. Но нещата са напълно равнопоставени.
- Какво слушате в колата си?
- Много неща, защото прекарвам много време в колата си. Подготвям се за феста с новия албум на Manowar, концерта на White snake в Каварна, на Били Айдъл, Accept, онзи диск Kings of metal, такива неща.
- Легендите още помнят култовия номер на старата Ви кола с табела AC/DC. Къде е сега той?
- О, знам ли. Това беше доста отдавна, карах 3 години един "Хюндай" с въпросните надписи отзад, целият град го знаеше, по адвокатското ми време още. Но го продадох отдавна, не съм го пазил като някакъв сантиментален спомен. Но бях голяма атракция, целият град се обръщаше след колата ми. Вероятно сега се търкаля в някое мазе. Иначе легендите са абсолютно верни.
- Откъде тази любов към рока, свирили ли сте на нещо като малък?
- На пиано, като всички деца. Иначе баща ми беше музикант и ме мъкнеше на концерти от 5-годишен, вероятно там съм се запалил още. Но не съм свирил в група или нещо подобно.
- Децата Ви спазват ли традицията?
- Малкият Георги, който е на 4,5 години, знае знака на метъла, ходи по концерти и вече проявява предпочитания. Ще стане страшен рокаджия от него. Той връчи грамотата на Глен Хюз за почетен гражданин на Каварна.
- Сигурно сте чували възгласите по време на концерти "Цонко президент!"Какво мислите за тях?
- О, идеално. Много правилно. Мога да съм президент на хеви метъла, на хард рока, както съм си кмет-ъл, както ме кръсти Джоуи Ди Майо - heavy maior (бел.авт. тежък кмет). Но президент ставам само на хард рока. Както Manowar са кралете на метъла, защо и аз да не съм президент на хард рока, да речем. Естествено, това е в кръга на шегата.
- Ако се върнем към сериозния тон, това означава ли, че няма да се целите по-високо в политиката? Ще се кандидатирате ли за втори мандат?
- Категорично. Ще се кандидатирам, но, за съжаление, нямам засега сериозни опоненти. Но за по-нагоре изключено - не че не съм имал постоянни предложения. Ако съм искал да стана депутат или нещо повече, досега щях да го направя. Но не ми е това целта. Смятам, че мога да помогна много повече на Каварна като кмет, отколкото като депутат. Не обичам да сменям амплоато, ако не съм сигурен, че ще упея. Освен това имам един принцип, че всеки трябва да върши онова, което прави най-добре. И се опитвам да го спазвам.
- Това означава ли, че се дистанцирате от политическите партии?
- Да, категорично, избягвам обвързване, защото едно обвързване носи ангажименти и зависимост, каквато на мен не ми се нрави. Още повече че напоследък партиите загубиха според мен безвъзвратно доверието на хората. Така че на едно подобно обвързване от моя страна няма да се погледне с добро око. Затова се дистанцирам, но се съобразявам с всички. Иначе, при нас няма конфликти между администрация и партии, защото гледам да пазим добрия тон.

Коментари
вашият коментар

Интервю
Цонко Цонев, кмет на Каварна:


начало | новини | абонамент | контакти