On-line издание за българското черноморие
Новини Абонамент Контакти

Начало

Брой 1561

Вторник, 25.02.2003 Към последния брой


Рубрики
 Начало
  Топ новини
  Новини, Варна
  Новини, регионът
  Новини, България
  Новини, светът
  > Интервю
  Афиш
  Живот
  Спорт
  Зодиак
  Досиетата
  Корабостраителница
  Барометър
  Грами
  Космос
  Други
 Съдържание
До редактора
more@triada.bg


Търсене

Отиди в този брой
Подполк. д-р Николай Лазаров, директор на Военната хигиенно-епидемиологична инспекция във Варна
Ако ни атакуват с вируси, ще загазим

ВИЗИТКА


Подполковник Николай Лазаров е роден в Плевен, но вече 20 години живее и с малки прекъсвания работи във Варна. Завършил е плевенския Медицински университет. Занимава се с вирусология от 1985 г. През 1987 г. започва клинична ординатура по вирусология, две години по-късно взема и специалност. В момента е директор на Военната хигиенно-епидемиологична инспекция към Военноморска болница - Варна.
- Д-р Лазаров, какво представлява биологичното оръжие и кои заболявания най-често се използват за масово поразяване?
- Биологичното оръжие е за масово поразяване на хора, растения и животни, основаващо се на болестотворните свойства на микроорганизмите и продуктите на тяхната жизнена дейност, които водят до заболяване или смърт. Биологичните агенти трябва да имат някои основни показатели, за да се използват за биологично оръжие. Те трябва да предизвикват много тежки заболявания, предпочитат се тези, разбира се, които причиняват смърт при над 80 % от заболелите. Трябва да имат висока инфекциозност, т.е. да се разпространяват много бързо, да имат висока устойчивост във външна среда, което е много важно за целта, за която се използват.
Има микроорганизми, които поразяват хора, други, които поразяват животни и трети - за растенията. Бактериите са една от основните групи на причинителите. Тук са чума, холера, туларемия, сибирска язва, бруцелоза, антракс. Друга група микроорганизми са рикетсиите. Тук са епидемичният тиф, треска на скалистите планини, която е от една група с марсилската треска. Докато при марсилската треска обаче смъртността е някъде около 0,5 до 1 процент, смъртността при треска на скалистите планини е над 70 %. Огромно е количеството на вирусите, които могат да се използват - над 3500 - 4000 вида - вариола, японски енцефалит, жълта треска, денга, аржентинска хеморагична треска, венецуелски енцефаломиелит и кримска хеморагична треска, която е характерна за нашето Черноморие, боливийска треска и т.н.
При своята жизнена дейност микроорганизмите отделят токсични вещества, които са силно увреждащи организма.
- Всички тези инфекции ли се предават по въздушно-капков път?
- Предаването в прекия смисъл може да бъде чрез аерозоли, по различни начини - с бомби, разпръскване от самолет. Може да е трансмисивно - чрез преносвачи - кърлежи, бълхи, въшки, мухи, и диверсионно - чрез заразяване на водоизточници, на храна, на обекти от ежедневието.
- Само изчезнали или изчезващи заболявания се предпочитат за производство на биологично оръжие?
- Не, голяма част от тези, които ви изброих, си ги има в света, съществуват си като природо-огнищни заболявания, което ще рече, че в определени райони на земята на определени периоди се появяват. Тъй като обаче тези причинители имат много висока инфекциозност, те се модифицират изкуствено в лабораториите и се използват за биологично оръжие.
- Кои заболявания най-често се използват за масово унищожаване?
- Напоследък се разшумя около използването на антракса във връзка с "Ал Кайда". Той е най-лесен за производство в сравнение с останалите. Антраксът е спорообразуващ микроорганизъм с голяма продължителност на живот, а едно от условията един микроорганизъм да се използва като оръжие е във външна среда той да е страшно устойчив, включително на ултравиолетово лъчение, на температурни разлики и т.н.
Има вирусни инфекции, които са със страшно поразяващ ефект като ебола или марбург инфекции.
- Има ли достатъчно ефективно лечение в условията на епидемия?
- За тези микробиологични инфекции, за които ви споменах - чума, холера, бруцелоза, туларемия, сибирска язва, за бактериите е характерно, че има лечение с антибиотици. Докато за вирусите, които са близо 4000, има само 7 препарата, които действат на определени групи. Освен това диагностицирането на вирусите е много по-трудно и тежко. Говоря за дереджето, в което се намира страната ни. Един микроорганизъм, бактерия можеш да го посееш, ще ти поникне, ще го типираш, ще направиш антибиограмата и можеш да кажеш с какъв антибиотик да се направи профилактика на населението. Докато вирусите за нас са екзотични инфекции, за които има някаква методика за диагностициране, но страната ни няма никакъв опит. Не дай Боже такава треска да ни се натресе и ще загазим.
- С какво биологично оръжие би могъл да разполага Саддам Хюсеин?
- За биологичното оръжие трябва да се знае и още, че за производството на микроорганизми, които се използват за военни цели, се изисква страхотен потенциал, не само научен, но и оборудване на лаборатории, техническа екипировка и персонал на супер високо ниво. Трудничко е тези екзотични вирусни инфекции да се произведат в пещерите на Тора Бора. За такива щамове се изискват специални лаборатории, каквито са центровете в Атланта и Галвестън.
Евентуално, ако нещо би се използвало за България, не дай Боже, по-скоро би било нещо микробиологично като причинител, оръжие, базирано на бактериите, съответно на техните токсини. С две думи - нещо по-елементарно за приготвяне, от рода на антракса. И едно шише с холера в един водоизточник е достатъчно да порази огромен брой хора. Друг е въпросът как ще дойде до тук. Това са 2000 км. По-логично е да бъде ударен Израел, който е близо.
- Какви са най-често появяващите се симптоми при поразяване с биологично оръжие?
- Разбира се, всяко заболяване си има различни симптоми. Говорихме вече, че важното, за да е биологично оръжие, е да има кратък инкубационен период. Все пак характерно за повечето от тях е високата температура, треска, повръщане, главоболие, диария. Някои предизвикват кръвоизливи от вътрешни и външни органи, тежки пневмонии.
- Колко дни може да продължи това?
- Три-четири дни, обезводняване и следва смърт, ако не се вземат адекватни мерки. В крайна сметка целта на това оръжие е точно такава - максимално много хора, максимално бързо.
- Съществуват ли ваксини, правена ли е профилактика на населението срещу тези болести?
- Има, разбира се, ваксини. Има имунизационен календар, който се следва за всеки индивид. Говорим обаче за тривиалните заболявания. За другите не се е правила профилактика, с изключение на вариолата. И за нея обаче през 70-те г. се решава, че вече е изкоренена и никой след 1970 година не е имунизиран срещу това заболяване. Доколкото знам, щамове се пазят само в някои лаборатории в Америка и Русия.
На този етап профилактика с ваксини - не. Основното е антибиотици, информация на населението, маски, лични предпазни средства, хигиена, херметизация, неизлизане, докато не се типира агентът. В тази държава, на този етап, това са ни възможностите за защита.
- За колко време вашата лаборатория може да установи вида на използваното оръжие?
- Има специални схеми за предварителна и окончателна диагностика. При това, с което разполагаме в момента, а то никак не е много, нито пък кой знае колко модерно, за една предварителна бърза диагноза при положителен резултат са необходими 3-4 часа. В рамките от 48 до 72 часа може да се направи по-специфична идентификация на микроорганизъм. При бактериите 3 дни са необходими за установяване на вида им и антибиотика, който може да им повлияе. Нещата тук са по-ясни, казва се с какъв антибиотик да се направи масовата профилактика. Все пак трябва да се знае, че всички тези микроорганизми, които се използват като оръжие, са генно модифицирани, съответно многократно е повишена тяхната резистентност към антибиотиците.
При вирусологичните инфекции също има проблем и той никак не е малък. За тях са необходими клетъчни куртури, лабораторни животни, кокоши ембриони понякога, защото всеки микроорганизъм расте на определен модел. Идентификацията би се забавила заради намирането на тези неща, които ви изброих. За нашите лабораторни условия и при схемите, заложени преди 15 години, по които работим, в рамките на 72 часа може да се сложи диагноза.
- Какво трябва да направи всеки гражданин при подаване на информация, че има атака с биологично оръжие?
- Слага си противогаз.
- А ако няма?
- Те повечето нямат. Който няма противогаз, слага маска. Трябва да се знае, че противогазът е по-скоро при химическо заразяване. Сега по аптеките се продават хартиени маски. Същата работа ще свърши и една навлажнена кърпа, сложена на лицето. Затварят се прозорците и вратите на помещението, в което се намира човекът, по всякакъв начин трябва да се възпрепятства микроорганизмът да проникне в тялото. Ограничават се излизанията от дома, контактите с домашни и улични животни, ако е заразена водата, се преустановява пиенето й. Не се консумират хранителни продукти, за които са предполага, че по време на атаката са били в контакт с микроорганизмите. Ако имате защитни очила, трябва да се сложат, защото някои микроорганизми проникват и през лигавицата на окото. Ако човек е бил в заразена зона, свалят се дрехите и се изгарят, взема се обилен душ, стига водата да не е заразена, прави се дезинфекция на тялото.
- С какво?
- С дезинфекционни препарати. Има вече много видове, продават се по аптеките. А ако няма в наличност, същата работа може да свърши разтвор на обикновена белина в много ниска концентрация - около 0,5 до 1-2 процента е достатъчно. С този разтвор или с който да е на хлорна основа може да се дезинфекцират помещенията.
- Разполагаме ли във Варна с възможности за изолация на голям брой заразени хора?
- Разбира се. И инфекциозна клиника, и Военноморска болница, и останалите здравни заведения могат да поемат болните. Освен това всички си имат военновременни планове и схеми, за отрицателно време може да се построи полева болница. Освен това някои от болните спокойно могат да се лекуват в домашни условия. Все пак нещата не са толкова страшни. Не е толкова лесно Саддам да хвърли тук биологично оръжие, нито пък е толкова реално.
- България разполага ли с биологично оръжие?
- Не. Поне на мен не ми е известно. Навремето бях клиничен ординатор там, където се предполага, че трябва да има такива неща - експериментална вирусология към Военномедицинска академия. Ако го имаше, щеше да е там и щях да знам. Не, нямаме такова оръжие. Разработването на такова оръжие е страшно скъпо, изисква огромен потенциал, екипировка, а ние сме в положение да не можем да си купим елементарни материали за работа, които струват по 10 000 - 15 000 лева и ни стигат за половин-една година. Пък и да произвеждаме такова, няма какво да го правим. За такова това оръжие трябва пазар, а ние само да се опитаме да продадем на някого и на втория ден ще ни пернат през ръцете. Видяхте какво стана с ТЕРЕМ.
ВИОЛЕТА КАМБУРОВА

Коментари
вашият коментар

Интервю
Ако ни атакуват с вируси, ще загазим


начало | новини | абонамент | контакти