On-line издание за българското черноморие
Новини Абонамент Контакти

Начало

Брой 3752

Вторник, 25.05.2010 Към последния брой


Рубрики
 Начало
  Топ новини
  Новини, Варна
  Новини, регионът
  Новини, България
  Новини, светът
  Афиш
  Живот
  Спорт
  Скорости
  Здраве
  > Празник
  Барометър
  Ветрила
  Европолитика
  Бизнес
  От воле
 Съдържание
До редактора
more@triada.bg


Търсене

Отиди в този бройВ защита на българщината и православието


Освещаване на триизмерните кръстове на българската църква "Св. св. Константин и Елена" в Одрин

Кирил Аспарухов

Варна - Одрин - Варна

В Деня на равноапостолните св. Константин и св. Елена - 21 май, Тракийското дружество "Капитан Петко войвода" посети Одрин, Турция. Причината - повече от осезателна. Освещаване на двата триизмерни кръста, дарение от Варненското тракийско дружество със съдействието на Ротари клуб "Галатея" - Варна.
Възстановената църква има 140-годишна история. Тя е изградена през 1869 година. Занемарена и изоставена през годините, тя възкръсва като феникс от пепелта на забравата благодарение на инициативата на тракийските дружества в България и Министерският съвет на Република България.Трикорабната базилика през 2008 година придобива блясъка на една от най-хубавите български църкви извън пределите на България, а китният й двор от рози, дървета и гъста трева, с трите внушителни камбани, дарени от тракийските дружества, старозагорско семейство и народния певец Илия Луков, правят този остров на българската духовност истински рай за сетивата и нашата национална идентичност. Българският храм е осветен от Н.в.пр. русенския митрополит Неофит с благословията на Светия синод на Българската православна църква през 2008 г. На 21 май 2010 г. Н.в.пр. варненският и великопреславски митрополит Кирил отслужи благодарствена литургия за равноапостолните св. св. Константин и Елена, след което освети двата триизмерни кръста, варненско дарение. Те са високи метър и половина, изработени са от варненеца Добрил Димитров, а Варненското тракийско дружество "Капитан Петко войвода" и Ротари клуб "Галатея" осъществяват успешно още една българска инициатива зад границата на родината.
Над 1000 българи от цялата страна посетиха Одрин на храмовия празник, който съвпадна с Втория национален тракийски събор. Имаше групи от Поморие, Първомай, Асеновград, Хасково, Пловдив, Бургас, Русе, Свиленград, Стара Загора, Варна. С автобуси и леки коли, българите отново подчертаха, че са родолюбци. Водени от председателя на Тракийското дружество "Капитан Петко войвода" Руми Вълчева, варненци имаха осезателно присъствие и на този тракийски събор. Гласовитите певици от Дамска вокална група "Варна" с ръководител Станьо и Величка Станеви се включиха в празничната програма. Славеят на Странджа Калинка Згурова бе с фолклорната формация от Асеновград. Народният певец Георги Германов събираше възторжени и любопитни погледи на присъстващите. Кръшното хоро в двора на църквата приобщи и мало, и голямо. Веселието обхвана всички българи и турци.
За първи път в Одрин се откриват Дни на българската култура: 21 - 26 май, посветени на Деня на славянската писменост и култура. Лентата на голямото културно събитие едновременно прерязаха генералният ни консул в Одрин Вълчо Марков, валията на Одрин Мустафа Бююк и областният управител на Ямбол Таня Димитрова. Тук бяха и Костадин Карамитрев - председател на Съюза на Тракийските дружества в България, генерал Тодор Бояджиев - зам.- председател на съюза, много общественици от България и Турция, свещеникът на българската църква "Св. Георги" в Одрин Александър Чакарък, представители на много медии от двете страни. Първата проява от Дните на българската култура е изложбата от 40 живописни платна на открито в двора на храма от художниците Цветан Казанджиев и Карл Карлов. Програмата включва гостуване на детски танцови състави от Димитровград , театрален гастрол на Ямболския театър "Невена Коканова" - "Криворазбраната цивилизация", със субтитри на турски език, откриване на Български културно-информационен център в Одрин, симпозиум за възможност от турски инвестиции в България и др.
Опитах се да предизвикам откровенията на някои от присъстващите:

Костадин КАРАМИТРЕВ - председател на Съюза на Тракийските дружества в България
" Няма по-хубаво от това да продължаваме да защитаваме българщината и православието. След като възстановихме църквата "Св. Георги", днес е факт втората българска църква в Одрин - "Св. св Константин и Елена". Иде ред на българска църква в Лозенград."

Вълчо МАРКОВ - Генерален консул на България в Одрин, Турция
" По всичко си личи, че църквата "Св. св. Константин и Елена" е направена с много любов. Повече от красива е.И като сграда. И като градинска част. Българското консулство няма проблеми с местната власт.Нещо повече - успешно си сътрудничим. Одрин е около 150 000 жители. Българското присъствие е изявено в много смесени семейства, бизнесмени,които прихождат, има много българи преподаватели в едно от най-големите висши учебни заведения в Европа - Одрински тракийски университет (22 000 студенти). Само за 2009 година в Одрин са гостували 100 000 българи, което говори само по себе си за подчертания български интерес към двете български църкви.И вярвам, че това ще продължи."

Румяна ВЪЛЧЕВА - председател на Варненското трайкийско дружество "Капитан Петко войвода"
" Много от нашите деди са от Одринска Тракия. Много исторически събития ни свързват с този край. Повече от радостно е, че в Одрин си имаме вече две български църкви, възстановени със съвместните усилия на българските тракийци - "Св. Георги" и "Св. св. Константин и Елена". Това е една успешна национална програма на тракийските дружества в България. Предстои през септември в двора на цълквата "Св. св. Константин и Елена" да открием бюст-паметник на екзарх Антим I. Той е роден в Лозенград и е първият български екзарх. От 1922 година варненското тракийско дружество е свързано с Младен Желязков - племенник на Антим I. Осезателни са родословните корени на Антим с Варна.Това са следи, които остават. Нашата политика успя да съхрани българското гробище в Одрин. Българското училище там "Д-р Петър Берон" е много добре съхранено, но е превърнато в турско сиропиталище. А в църквата "Св. Георги" има не само библиотека с литература на български и постоянна етнографска сбирка, но там е и първото българско читалище извън пределите на България. Това са все неща, с които ние, тракийци, се гордеем."

В незабравимото гостуване в Одрин варненската група прибави и неповторимата вечер в ресторанта на хотел "Лъвско сърце", където бяхме отседнали. Там чухме изпълнението на митрополит Кирил и консула Марков на песента за българските църкви, по текст на Иван Вазов. Пак там играхме право хоро на турски песни. Разходката из чаршията на Одрин впечатли с оживената търговия, пълните заведения почти само с мъже, които въртяха броеници и пиеха чай или кафе, многото водни фонтани и цветя. Стигнахме до Марица, в която се вливат Арда и Тунджа, до моста на Кольо Фичето. Купихме си баклава и локум, дребни сувенири... И се върнахме във Варна, където трябваше да споделим най-българският празник, Деня на славянската писменост и култура. Очаквахме го с нетърпение и с обич! Защото сме българи!


Коментари
вашият коментар

Празник
В защита на българщината и православието


начало | новини | абонамент | контакти