към първа страница Click here to visit our sponsor
съдържание търсене
Datacom Ad Network
Топ новини
Международни новини
Новини от Черноморието
Спорт
Старина
Стъргало
в рубриката
 
 • Информационното общество погълна Варна
 • Митрополията протестира срещу сергиите
 • Районни кметове гонят бедняци от улични сергии
 • Стари нови-ни
 • Адмиралската среща в Истанбул се отлага
 • Заместник на Ананиев скандално освиркан в Стара Загора
 • Следствието: 280 млн. лв. е загубата от убитите
 • "Дюпон" пристига със супертехнологии в Каварна
 • В Окръжния съд гледат дело без адвокати на подсъдимия
 • ЗАКОНЪТ
 • Под вола теле
 • Пак ще се жалваме
 • 62-годишен умира пред съдебната зала след кавга за имоти
 • За ситите и гладните
 • Крадец рови в къща, пълна с гости
 • 118 млн. дават за козметика на зоопарка
 • Поздрав от Косово изпратила австрийка на варненка
 • ТЕЦ - Варна, остана без консултант
 • 17 тона минерална вода праща БЛС за бежанците в Македония
 • Режат болничния престой?
 • 17-годишен прострелян по Великден
 • 355 кадрови войници ще бъдат приети с конкурс
 • Шири се легален начин за ограбване на пътници
 • ТЕЦ - Варна, остана без консултант
 • Длъжниците на ТЕЦ без топла вода през лятото
 • Олбрайт пристига в България
 • Али Гьоктурклер - представител на "ТУРА туризъм" - Турция
 • ВАИ холдинг идва във Варна, МАГ си отива?
 • Зациклиха делата за вакъфските имоти
 • Във видеотеките на "Мустанг"
 • И сините депутати се отчетоха в корабостроителницата
 • Хаос в образованието заради Корабния
 • Запасняците късат партньорството
 • Питат врачка за втория шабленски удавник
 • ПРЕДИМНО СЛЪНЧЕВО. • Заглавна страницаКъм титулаСъдържаниеТърсенеTriada Online

  Информационното общество погълна Варна
  Информационното общество вече е факт във Варна, обясни шефката на местната фирма "Информационно осигуряване" Иванка Сергеева. Дружеството навърши 32 години в бранша и може да се похвали, че първата крачка към информационното интегриране е направена. Това е връзката между всички институции, бизнесклиенти и граждани. Със софтуерен продукт работят МВР, РДВР, КАТ, Окръжният съд, прокуратурата, митниците и данъчните. Системата им позволява достъп до държавния регистър, архива и данните на гражданите по местоживеене. Най-добре засега обаче се е възползвало от технологиите "Социално подпомагане". Програмата е спонсорирана по линия на ФАР и с нея работят 170 обществени служби в страната. Продуктът позволява автоматизиране на всички дейности в социалното подпомагане. Това даде и възможност за откриването на електронните каси, чрез които всеки месец се обслужват по 15 600 души.
  Банка ДСК пък се е отказала от ирландския си продукт и сега работи с варненски. Тя е и един от най-големите ползватели в информационното общество. То вече премина от институционните към частните компютри. Остана само да дочакаме момента, в който всеки ще може да си плаща сметките от домашния си компютър, без да излиза от дома и без да хаби нерви.
  ЕКАТЕРИНА ДЖГУБУРИЯ

  Към титула

  Митрополията протестира срещу сергиите
  Срещу сергиите по ул. "Д-р Пюскюлиев" и площад "Митрополит Симеон" протестират и собствениците на магазини в района, и настоятелите на Митрополията. Те загрозяват улицата и дублират търговските обекти там, се казва в жалбата до Общинския съвет. Преди година местният парламент прие наредба, с която забрани временните търговски обекти по тротоарите да повтарят предмета на търговията на постоянните зад тях, припомниха общинари. Писмо до райония кмет на "Одесос" Иван Недялков ще го задължи в 14-дневен срок да се погрижи за сергиите. Копие от писмото общинските съветници ще предоставят и на подалите жалбата. Ако до две седмици бараките не се премахнат, те ще могат да се обърнат за помощ към РДВР - Варна.
  ЧЕРНО МОРЕ днес

  Към титула

  Районни кметове гонят бедняци от улични сергии
  Районните кметове във Варна отнеха привилегиите на социално слабите при наемане на улични бараки и сергии. Предприемчивите, но бедни варненци вече няма да имат преимущества при равни други условия за наемане на улична търговска площ. Мотивите на районните кметове са затруднения при разпределяне на обектите и създаване на условия за спекула. При досега действащата система за наемане на сергии имотни варненци използваха за подставени лица социално слаби или инвалиди, но в замяна ощетените получаваха работа или еднократна помощ от чорбаджиите. Предимствата за социално слаби при отдаване на временни обекти по досегашната Наредба за поставяне на временни премествщи се съоръжения за търговия се допълваше и от програмите за развиване на малък бизнес, разработени от социалните служби. Безработните имат право да получат 1 милион лева от службите по заетостта при стартиране на малък бизнес. Сезонната търговия на открито беше един от изходите за предприемчивите бедняци, но след промените в наредбата те едва ли имат шансове в борбата със собствениците на десетки сергии из града.
  ТОДОР ГОСПОДИНОВА

  Към титула

  Стари нови-ни
  Преди близо месец на морската ни страница цъфна като кафяв планктон новинката, че с писмо лично на министър Краус Седмицата на морето, която трябваше да има за национално седалище Каварна, се предислоцира във Варна, тъй като тук ще се чества 120-годишнината на българските ВМС. Нашият кореспондент от Каварна подпали телефоните, за да пита вярно ли е. Каварненските съветници гласували в бюджета бая милиони за събитието. Поне да ги предислоцират и тях (милионите де). Министърът уведомил молителя, но не уводомил потърпевшия.
  Сега един вестник се кани да раздухва аферата. Месец след нас. Питаме се защо след месец. Ами ясно е като десетте Божи заповеди: за да се забрави старата дописка, че да мине за нова находка. Не само тази газета е болна от клептомания, дори не е най-крадливата. Някои газетари заприличаха на некрофили: вадят един и същ труп, за да му повторят погребението. Или изчакват хлябът да стане баят, че го поливат с вода и го претоплят във фурната. Ако информацията е нашият насъщен, дайте да го ядем пресен. И да го купуваме от производителя, а не от сръчни прекупвачи.
  Защото що ще стане, когато нашата газета вземе да се чете повече от тия, дето ни преписват.
  А за преписване дори цафара не пишат.
  РЕДАКТОРЪТ

  Към титула

  Адмиралската среща в Истанбул се отлага
  за неопределено време. Форумът трябваше да започне днес край Босфора и от нашата страна бе поканен контраадмирал Константин Богданов. Отлагането е заради войната в Югославия. След срещата на върха във Вашингтон ще бъде решена съдбата и на ученията от типа на "Кооператив партнър '99".

  Към титула

  Заместник на Ананиев скандално освиркан в Стара Загора
  Реформата - с уставите на Джуров
  На 41 години - офицерите ще могат да стават генерали
  Заместник-военният министър Пламен Радонов не пристигна на уговорената среща с военнослужещите от Варненския гарнизон. Дублираше го подполковник Филип Господинов от министерството, който поднесе извинения от негово име. Като официална причина бе посочена войната в Югославия, но осведомени посочиха, че преди дни на подобна среща в Стара Загора е бил освиркан колегата му Здравко Зафиров и оттогава на висшите чиновници във ведомството им се изпарило желанието за подобни изяви.
  Какво каза подполковникът? През другата седмица в "Държавен вестник" ще бъде обнародван Правилник за кадровата военна служба, който ще повлече след себе си още 28 документа. Те ще ликвидират драстичното несъответствие в служебната пирамида, която сега предвижда 4224 длъжности за полковници и само 2000 за лейтенанти. Апропо, 179 полковници в министерството нямат завършено висше военно училище, а само ШЗО. Новата пропорция за 100 души команден състав ще бъде: 7 (полковници), 15 (подполковници), 23 (майори) и 55 (младши офицери). В общия сбор срамежливо се губят 5 души (генерали?).
  И тази реформа ще премине под мъдрото ръководство на изпитаните във времето устави на бай Добри Джуров, който спокойно може да кандидатства за рекордите на Гинес в областта на военната стратегия. Те са толкова демократични, че няма да попречат на новия правилник, който предвижда при нормална офицерска кариера на 41 години перспективният кадър да е готов да извади генералския жезъл от раницата. Това не е като постиженията на Богомил Бонев и Димо Гяуров, но те са само светли изключения от железните правила.
  Най-оптимистичното изречение, прозвучало на гарнизонната среща в киносалона на Морското училище, бе това, че паричните компенсации за съкратените офицери са стопроцентово осигурени. В бюрата по труда уволнените ще имат право да завършат курс за преквалификация в размерите на 98 673 лв.
  МАРТИН ПЕТРОВ

  Към титула

  Следствието: 280 млн. лв. е загубата от убитите
  Следствието: 280 млн. лв. е загубата от убитите от италианците чучулиги
  Готова е експертизата по следственото дело за убитите от италианските ловци чучулиги в Добруджа. 280 милиона лева струва загубата на сладкопойните, съобщи шефът на окръжната следствена служба в Добрич Драгостин Байчев вчера. Експерти от Националното управление на горите и Лесотехническия университет са пресметнали щетите от най-голямото екопрестъпление в България през последните години.
  Следователите вече са разпитали всички свидетели на контрабандния лов и инцидента на варненското летище. През октомври миналата година ловците от град Бергамо зарязаха, преди да се качат на самолета, кашони със 700 кг замразени пернати.
  Остава да предявим обвинение срещу три лица, забъркани в далаверата, казаха от следствената служба. Според източник от прокуратурата това са шефът на районната ДВСК Димитър Иванов Митев, ръководителят на ловно-рибарското дружество в Каварна Димитър Василев Кьосев и организаторът по охраната в дружеството Георги Иванов Георгиев. Очаква се срещу тях да бъде повдигнато обвинение по член 311 от Наказателния кодекс за съставяне на документи с невярно съдържание. Във ветеринарния сертификат вместо убитите чучулиги били записани гълъби, пъдпъдъци и яребици.
  Италианците ще останат ненаказани. Госпожицата, която представлява италианската фирма "Димтур", довела ловците, изчезна още в деня на патакламата на варненското летище, казаха следователи.
  ЮЛИЯ ХРИСТОВА
  наша кореспондентка в Добрич

  Към титула

  "Дюпон" пристига със супертехнологии в Каварна
  Американската мегакомпания "Дюпон" ще финансира високопродуктивни технологии за производство на зърно в Каварна. Лидерът в световната агрохимия залага авторитета си върху 100 дка опитно поле на общинска земя. "Да" на инициативата на община Каварна каза вчера лично генералният директор на компанията за Югоизточна Европа г-н Бернар Отие. Изпълнител на проекта е "Проджект студио - Каварна" ООД, дистрибутор на представителя на "Дюпон дьо Немур" в България "Агробиотрейдинг" ООД - София. Според Христо Кожухаров, шеф на каварненската фирма, г-н Отие е приел предложението заради високата агрокултура, с която били известни местните зърнопроизводители. За експеримента общината получава ноу-хау за производство на зърно, като биотехнологии, свързани с опити върху хибридни семена и нови фитофармацевтични продукти.
  Генералният директор за Югоизточна Европа съобщи, че само преди 20 дни шефът му броил в брой $7700 млрд., за да купи "Пионер" - не по-малко известната американска компания за семепроизводство. Тази сделка била най-добрият подарък, който наследникът на Дюпон си правел за 200-годишния юбилей на компанията, която ще отбележи през 2001 година.
  ДИМИТЪР АПОСТОЛОВ
  наш кореспондент в Каварна

  Към титула

  В Окръжния съд гледат дело без адвокати на подсъдимия
  Освободиха бащата на турската мафия
  Йълмаз ще остане в затвора до уреждане на екстрадирането
  Варненският окръжен съд уважи молбата за условно предсрочно освобождаване на турския гражданин Якуп Йълмаз. Към момента той изтърпява наказание от 1 година лишаване от свобода за незаконно преминаване на българската граница. Според зам.-окръжния прокурор Лъчезар Добрилов, уважената молба е съобразена с предстоящото екстрадиране на спрягания за баща на турската мафия Йълмаз. Прокуратурата изключва възможността осъденият да бъде пуснат на свобода, преди да бъде уредено екстрадирането му. Предстои уточняване на подробностите и турският гражданин ще бъде предаден на южната ни съседка. Самото дело отново се гледа при засилени мерки за сигурност в сградата на варненския затвор. В залата не присъстваха и адвокатите на Йълмаз, които официално ще потърсят отговор, защо не са били уведомени за насроченото заседание. Защитата уточни, че е депозирана молба за условното предсрочно освобождаване и на Али Оймак.
  ДОБРОМИР МИХОВ


  Към титула

  ЗАКОНЪТ
  Наказателният кодекс допуска условно предсрочно освобождаване на осъден, който с примерно поведение и честно отношение към труда е дал доказателства за поправянето си. Затворникът трябва да е изтърпял фактически не по-малко от половината от наложеното наказание.

  ОТЛИЧНИЦИ
  По закон на условно предсрочно освобождаване могат да се надяват примерни затворници, които имат честно отношение към труда. Към тези доказателства за поправяне се прибавя и изискване за изтърпяно поне наполовина наказание.

  Към титула

  Под вола теле
  Толкова много се изписа за държавния служител, че мастилото може да свърши, а той не спира да се забравя и да се множи. Нарастването му скоро ще доведе до заемане на всички бюра и ще препълни държавните зали. За сметка на това управлението на държавата слабее ли слабее.
  За служителя сега се спрягат нови служебни характеристики. Говори се за завишаване на критериите, за професионалната му квалификация, за прозрачността в действията и чистотата в отношенията с гражданите. Даже специален закон се готви.
  Равносметката показва, че с общите усилия на много правителства доста можещи специалисти бяха изхвърлени от държавна работа заради прикачването им към някой партиен цвят. Това даваше възможност на новите цветове на властта да дадат път на своите неподготвени, на затова добри изпълнители на партийни поръчения. Те заемаха места в отделите, управленията, държавните комисии към високите етажи на властта, в областната управа и чак до последния чиновник в кметството. Беше обещавано и обещанията трябваше да се изпълняват, защото идваха нови избори, нови изпитания за партиите закрилници, а необходимост от верни на партията борци винаги има.
  Такъв слуга на народа не може да бъде подминат особено когато става дума за разрешение, за лиценз, за... Той непременно ще те спре, за да ти покаже кой е, че не той, а ти си слугата и затова ще чакаш неговото благоволение. А недай си Боже, ако случайно си показал познания и ерудиция, направо си загубен. Ако трябва, под вола теле ще се намери, но ясно ще разбереш, че съдбата ти е в "надеждни и сигурни ръце" и твоята работа няма да стане.
  Днес държавната машина се тресе от управленческа немощ. В голяма степен тя идва от неграмотността и бюрокрацията. Цели направления в държавната и местна власт се ръководят от неподготвени хора без елементарни възможности и управленчески опит (хора, които не са ръководили и 5-ма души, ръководят държавата ни). Затова пък са безскрупулни в рекета и безпределно верни на партията (синя, червена, оранжева, бяла).
  За оцветения профан на власт няма нищо невъзможно, камо ли да намери под вола теле. Нищо, че хората, общували с природата, знаят, че даже да постави телето под вола, от това нищо няма да се получи, защото волът си е вол, а вимето, от което има нужда телето, е на кравата.
  МАРК СТЕНЛИ

  Към титула

  Пак ще се жалваме
  на арменския поп
  Сред разтревожените за съдбата на Морското училище е и Съюзът на офицерите и сержантите от запаса (СОСЗ) във Варна. Наскоро в организацията получиха и дългоочакваните отговори от Народното събрание и от Министерството на образованието и науката (МОН). Лично парламентарният шеф г-н Йордан Соколов успокоява запасните, че писмото им е "предоставено на вниманието на народните представители, участващи в работата на Комисията по образованието и науката при 38-ото Народно събрание". Известно е на драгия читател, че този евфемизъм се употребява като синоним на израза "към дело". Много по-любопитен и по-назидателен е отговорът от МОН, подписан от доц. Р. Пранчов, началник на Главно управление "Държавна политика във висшето образование": "В отговор на Вашето писмо Ви съобщаваме, че в МОН НЕ РАЗПОЛАГАМЕ С ИНФОРМАЦИЯ (подч. от мен - К.Г.), която да потвърди изложените от Вас опасения относно бъдещата съдба на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" във Варна и промяната на неговия статут."
  Странно наистина, че човекът, който отговаря за държавната политика във висшето образование, няма информация и дори не проявява някаква инициатива да я получи. Подобна бе реакцията и на представителя на военното ведомство във вчерашната среща с военнослужещите от гарнизона: "За съдбата на Морско училище питайте началника му!"
  Какво остава на загрижените за съдбата на флотската алма матер, освен да пишат на арменския поп. Варненци в това отношение са привилегировани, защото в града си имат и арменска църква, и арменски поп. Друг е въпросът, че жалбите на нашите сънародници, заточени едно време в Диарбекир, са получавали от тази институция такъв отговор, каквито получиха и в СОСЗ сега.
  КОНСТАНТИН ГАЛОВ

  Към титула

  62-годишен умира пред съдебната зала след кавга за имоти
  62-годишен мъж почина на излизане от съдебната зала след люта свада за имоти, огласиха добрички магистрати вчера. Варненецът Ж.М. бил нападнат в коридора с остри думи от фамилията, която не желаела да дели наследствен двор. Той бил съпруг на ищцата и свидетел по делото, поведено за 300 кв. м дворно място и гараж. Възрастният мъж не издържал на словесната атака и се свлякъл покосен от инфаркт. Колата на "Бърза помощ" не сварила да го откара в болницата.
  Такъв печален инцидент не се беше случвал в съдебната палата. Хората озверяха за апартаменти и вили, коментира съдията по делото Милен Кадикянов. Наскоро многолюдна фамилия повела съдебна битка за една стена в бившето кино "Одеон" в Добрич. С отприщване на реституцията собственици са готови да се сбият и за врата. Обикновено истинските чорбаджии на имотите отдавна са на оня свят, а многобройните им наследници не се познават. Всеки да вземе своето, докато титулярът е жив, съветват магистратите. Само през миналата година в Добричкия районен съд Темида е теглила на везните 288 делби за имоти.
  ЮЛИЯ ХРИСТОВАнаша кореспондентка в Добрич

  Към титула

  За ситите и гладните
  Пътят към сърцето на гладния понякога е само една дума. Кажи му, че може да има хляб, стига да протегне ръка и да вземе хляба на този, който го е лишил от препитание.
  През последните две седмици варненските корабостроители поискаха много оставки. "Гладният на сития не вярва" - тази поговорка в обратен смисъл може би най-точно илюстрира настроенията на работниците. Но ситите са няколко вида - такива, които казват: "разбираме, че сте гладни, но се сърдете на тези, които ви взеха хляба"; и други, които заявяват: "не знаехме, че сте гладни...".
  А човешката психология зависи от единия хляб. Естествено. Когато вървиш километри пеша дневно, за да икономисаш дори от автобусни билети, имаш своя, по-различна истина за ценностите, за приятелите и неприятелите си. На гладно ставаш мнителен към тези, в които си вярвал, и наивно доверчив към тези, които говорят хубаво, особено за... хляба ти. А когато решиш, че си потърпевш и гладен, виновните стават много. Освиркваш нови и стари началници, искаш оставки на управници, обвиняваш синдикалисти и между другите и... журналистите.
  "Гладният на сития не вярва". Журналистите май са сити. Следователно са от лошите. Те пишат несъщественото, скриват истината, те лъжат...
  Какво излиза, че медиите разсипаха корабостроителницата. От медиите някои знаят толкова много за проблемите на завода, но не стигат по-далеч от популистките лозунги. Медиите са виновни, че други, от които много зависи, нямат достатъчно информация и затова не помагат с нищо...
  Не се вижда нищо хубаво за Варненската корабостроителница в обозримо бъдеще. Затова отново са виновни журналистите, разбира се. Не са си свършили добре работата...
  Сефте...
  ЕЛЕНА КУЛЕВА

  Към титула

  Крадец рови в къща, пълна с гости
  Крадец нахлул в частен дом в момент, когато собствениците посрещали гости на долния етаж, съобщиха от пресцентъра на РДВР - Варна. Смелчагата влязъл в къщата на ул. "Райна Княгиня" около полунощ. Собственикът на жилището и гостите му, които поливали великденските празници, чули шум и открили крадеца да рови в стая на горния етаж. Забелязаният обирджия Илко Л. счупил стъклото на прозореца и побегнал. След обаждане в Трето РПУ двамата мъже от компанията хукнали след него. Последвалият екшън завършил при стария хлебозавод, където с помощта на патрулен екип собствениците на къщата хванали нападателя си. Оказало се, че 23-годишният обирджия е освободен срещу парична гаранция преди два месеца от ареста на Окръжната следствена служба, където лежал за кражба. След залавянето той е върнат отново зад решетките.
  ЧЕРНО МОРЕ днес

  Към титула

  118 млн. дават за козметика на зоопарка
  Средства за ремонт на клетките във варненския зоопарк отпусна общината от бюджета си за тази година. 118 800 000 лева са заложени в план-сметката за домовете на животинките. 188 204 100 лева решиха да отпуснат общинските съветници за поддръжката на Морската градина, която скоро стана паркова зона. Зеленината на Варна през тази година ще струва около 1,37 млрд. лева. От тях за "Красива Варна" се отпускат 473 204 100 лева, а за "Зелена Варна" - още 200 милиона. Почти 700 милиона ще струва поддръжката на останалите зелени площи в града.
  233 000 000 лева решиха да отпуснат съветниците за водоснабдяването на варненци.
  ЯНА ЯНКОВА

  Към титула

  Поздрав от Косово изпратила австрийка на варненка
  Хайди Буркхард, шефка на една от най-големите благотворителни организации в Европа "Хилфсферк Австрия", е позната и на доста варненци, получили щедрите й дарове. В телефонен разговор от военно Косово тя уверила партньорката си от Института за социални науки и социална политика "Диалог" Маргарита Цанкова, че войната в Югославия няма да попречи на сътрудничеството им, че ще продължат започнатите проекти. "Австрия - приятелска страна" се нарича един от тях, който вече навлезе в училищата, детските градини, в заведенията за стари хора.
  Вчера се проведе най-мащабната част от акцията на "Диалог" под патронажа на депутатката от ОДС Мария Брайнова. Керван, натоварен с австрийски дарове, към които се добавиха и събраните помощи на децата и учителите от варненското училище "Неофит Бозвели", потегли към Провадийския край. Над 2000 души получиха пакети с дрехи и лакомства, а срещите в общинската болница, в Дома за девойки, с ромите от селата Градинарово и Снежина имаха не само дарителска цел. Да се каже на хората добра дума, да се обсъдят проблемите им е най-добрият лек срещу тревогите, е убедена директорката на "Диалог" Маргарита Цанкова.
  ДОНКА ХРИСТОВА

  Към титула

  ТЕЦ - Варна, остана без консултант
  Консултантът за рехабилитацията на ТЕЦ - Варна, все още не е избран, заявиха от Комитета по енергетика. До края на март беше срокът на избора на консултантска фирма, която да класира офертите на инвеститорите, кандидатстващи в търга за рехабилитацията на топлоелектроцентралата. Забавянето на избора на консултант ще се отрази върху техническата разработка на дейностите по рехабилитацията, които по план трябваше да приключат до 15 май. Физическото изпълнение на дейностите по рехабилитацията на мощностите на ТЕЦ-а ще започне в началото на 2000 г. Необходимите инвестиции възлизат на 120 - 150 млн. долара.
  ЧЕРНО МОРЕ днес

  Към титула

  17 тона минерална вода праща БЛС за бежанците в Македония
  Един тир с минерална вода, дарение от Българския лекарски съюз, ще тръгне днес за западната ни съседка, съобщи за агенция Балкан председателят на лекарския съюз д-р Димитър Игнатов. Това е първата от поредица хуманитарни акции, които ще организира БЛС в помощ на косовските бежанци, които са на територията на Македония.
  От лекарския съюз са готови да организират екипи от специалисти в спешната помощ, хирургията и неврологията, които да помагат на колегите си от ВМА, допълни още д-р Димитър Игнатов.
  ЧЕРНО МОРЕ днес

  Към титула

  Режат болничния престой?
  Основна тема на Първия национален форум по фармакоикономика, който ще се състои на 15 и 16 април в зала 7 на НДК, ще бъде съкращаването на болничния престой чрез използването на ефикасна лекарствена терапия за тежките хронични заболявания и следоператвни състояния, съобщи агенция Балкан. Производството на медикаменти за тези групи заболявания е скъпоструващ процес и вдига продажната цена на лекарствата, но лечението с тях е по-кратко и по-ефикасно, твърдят фармацевтите. В обсъждането на проблема ще участват медици от Института за спешна и неотложна медицинска помощ "Пирогов" и университетските болници "Александровска" и "Царица Йоанна". За участие във форума са поканени и специалисти по фармакоикономика от Великобритания, Германия, Франция и Холандия, добавиха още от НИЛС.
  ЧЕРНО МОРЕ днес

  Към титула

  17-годишен прострелян по Великден
  В спешно отделение на шуменската болница в нощта срещу Великден към 22.30 часа е приет прострелян в областта на гърдите 17-годишният А.Д.Ж. от град Шумен, съобщи вчера д-р Стела Рачева - директор на Центъра за спешна медицинска помощ. По нейни думи пострадалият е докаран в отделението с кола на РПУ - Шумен. А.Д.Ж. сам е отишъл в полицията на 10 април и заявил, че е прострелян. При извършения преглед се установява рана около 5 мм вдясно от гръдния кош на нивото на четвърто междуребрие, но куршум не е открит.
  ЧЕРНО МОРЕ днес

  Към титула

  355 кадрови войници ще бъдат приети с конкурс
  Отново набират рейнджъри
  Квотата на ВМС е за 87 матроси професионалисти
  Със заповед на министър Ананиев и генерал-полковник Михов в Българската армия стартира нова кампания за набиране на професионални бойци. Очевидно досегашният перманентен прием чрез специализирани бюра в гарнизонните военни клубове не е дал резултат. Една от причините със сигурност е и необходимостта да бъде попълнена квотата на България за 82-ма рейнджъри в състава на многонационалната бригада за Югоизточна Европа. Другият повод вероятно са предстоящите съкращения по големите промишлени предприятия и надеждите на стратезите на реформата най-после професията на кадровия войник да стане привлекателна.
  Постъпването на служба ще става чрез ежемесечни конкурси в поделенията, които се нуждаят от попълнение. Задължителното условие за участие е медицинско свидетелство от военна болница. С кандидатите ще се провежда събеседване и изпит по специална подготовка, след което ще бъдат запознати с условията на договора, който военното ведомство им предлага да сключат. В условията на документа ще фигурира и предложение за присвояване на първо или поредно воинско звание. Квотата на ВМС е от 87 души, чиито специалности ще се обявят допълнително, но основната част ще бъдат за дивизиона подводници.
  АТАНАС ПАНАЙОТОВ

  Към титула

  Шири се легален начин за ограбване на пътници
  Готвят секира за таксиджиите
  Общинарите ще въвеждат граници за цените на превоза
  Легален начин за ограбване на пътници отдавна се шири сред посветените таксиметрови шофьори. Номера при тарифирането на таксиметровите апарати правели така, че при скорост до 60 км в час машината да отчита не само цената на километър, а и стойността на престоя. Така елегантно и легално ограбват клиента, който се е качил заради обявената ниска цена на километър, оплакват се засегнати честни шофьори. Две промени в общинската Наредба за таксиметровите апарати предложили ощетените - първоначалната такса да не е по-висока от цената за километър и парите за престой да не надвишават 30 % от стойността на тарифата. Невероятно ниските цени на част от такситата във Варна отдавна изместиха популярните преди време "помпи" на таксиметровите апарати. Промените в общинската Наредба за използването на таксиметровите апарати трябва де бъдат приети до месец по предложение на варненския клон на Националния съюз на превозвачите, заяви специално за "Черно море днес" шефът на ДАИ - Варна, Коста Панайотов.
  ТОДОР ГОСПОДИНОВ

  Към титула

  ТЕЦ - Варна, остана без консултант
  Консултантът за рехабилитацията на ТЕЦ - Варна, все още не е избран, заявиха от Комитета по енергетика. До края на март беше срокът на избора на консултантска фирма, която да класира офертите на инвеститорите, кандидатстващи в търга за рехабилитацията на топлоелектроцентралата. Забавянето на избора на консултант ще се отрази върху техническата разработка на дейностите по рехабилитацията, които по план трябваше да приключат до 15 май. Физическото изпълнение на дейностите по рехабилитацията на мощностите на ТЕЦ-а ще започне в началото на 2000 г. Необходимите инвестиции възлизат на 120 - 150 млн. долара.
  ЧЕРНО МОРЕ днес

  Към титула

  Длъжниците на ТЕЦ без топла вода през лятото
  Длъжниците на "Топлофикация" - Варна, които не си платят сметките за изтеклия отоплителен период, ще бъдат лишени от удоволствието да ползват постоянно течаща топла вода през лятото, каза Замфир Пеков, главен инженер към "Топлофикация". В първия ден след празниците дружеството спря официално парното отопление в града. За това бяха нужни три последователни дни с температури над 12 градуса и обнадеждаваща прогноза за времето. Ако обаче температурите спаднат рязко, парното ще бъде включено отново, обеща инж. Пеков. Засега само в детските градини и училищата има топлофикация на временен режим, който ще бъде спрян на 30 април.
  Иначе отоплителния сезон във Варна премина нормално, обясни инж. Пеков.
  ЧЕРНО МОРЕ днес

  Към титула

  Олбрайт пристига в България
  На 10 и 11 май у нас на посещение ще бъде държавният секретар на САЩ Мадлин Олбрайт. Тази информация беше потвърдена от говорителя на външното министерство Радко Влайков. В момента се уточнява характерът на визитата и програмата.
  Националното изложение "Торго-вина-деликатеси"
  стартира на 20 април в Добрич, обяви организаторът "Добрички панаир" ООД вчера. Асоциацията на месопреработвателите, Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България и 25 фирми ще представят най-новите продукти в хранително-вкусовата промишленост и ресторантьорството. Ще има Ден на българската национална кухня. Панаирът ще излъчи най-добрия майстор-готвач на нашенско ястие. В деня на италианската кухня ще има дегустация на специалитети от Апенините. Изложението ще връчи специален приз на най-добрата фирма в бранша.
  Областният управител Добрин Митев
  прие вчера Якоб Бихлер - управител на фондация "Либенау", проф. д-р Освин Фийс - шеф на катедра "Работа с инвалиди" в Академията по социално дело в област Вилинген-Швенинген, и Рудолф Шлапа от фондация "Св. Франциск". Г-н Митев пое ангажимент пред гостите от Германия до края на седмицата да им предостави пълна информация за състоянието и най-належащите нужди на социалните домове за деца във Варненско.
  Вицеадмирал Илия Попов оглави
  варненската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса. Бившият началник-щаб на флота и зам.-началник на ГЩ бе избран на V конференция, която се състоя вчера във Военноморския клуб.
  България става център на Черноморска мрежа, включваща екоорганизации от България, Русия, Румъния, Украйна и Грузия. Организациите ще работят съвместно по проекти за устойчиво развитие на крайбрежните зони. Офисът на Черноморската мрежа ще бъде във Варна, откъдето управителен съвет ще координира дейността на 15-те неправителствени организации от страните - участнички в проекта.
  Държавната комисия по далекосъобщенията ще открие 6 нови представителства в страната до края на юни. Целта е със специална техника да се извършва контрол на ефирното пространство. Представителства ще бъдат открити във Варна, Велико Търново, Бургас, Пловдив и Благоевград. Шестият център ще бъде в Монтана или Враца. В момента се изяснява кои радиостанции и кабелни оператори са на пазара и дали правомерно използват честотата, на която излъчват.
  Пиратски издания на учебниците на "Просвета" се разпространяват на пазара. Най-големият издател на учебна литература у нас е поискал да бъде извършена спешна проверка от СДВР, Асоциацията на книгоиздателите и Управлението за авторско право към Министерството на културата поради неколкократни сигнали за широко разпространени пиратски издания на учебници от I до IV клас и от IX до XI клас.
  Българо-македонско споразумение за сътрудничество по гражданска защита ще бъде подготвено до края на май. Сътрудничеството между двете страни ще се основава на методическа помощ, обмен на мнения, техника и специалисти при аварии и природни бедствия. България и Р Македония са в една сеизмична зона и е наложително да правят съвместни разработки. Подобен документ с ежегоден план за действие по мероприятия на ГЗ нашата страна подписва вече 3-а година с Румъния.
  Започваме мултимодални превози с Грузия и Армения, след като правителството одобри днес предложението на транспортния министър Вилхелм Краус за споразумение между България и двете кавказки държави. Мултимодалните превози са високоефективни технологии за оптимизиране на всички видове транспорт. Базират се на превоз на контейнери и автокомпозиции с железопътен транспорт и специализирани кораби.
  Авиокомпания "Балкан" започва да превозва бежанци от днес. В рамките на хуманитарната си мисия АК "Балкан" е взела решение да подпомага извозването на косовски албанци от Македония към държавите, заявили готовност да ги приемат. Първият полет за 116 бежанци ще бъде утре, 15 април. Самолет на АК "Балкан" ще излети за Скопие, откъдето ще извози косовските албанци за Дрезден. Полетът е поръчан и се плаща от немската организация "Чапмън фрийборн".

  Към титула

  Али Гьоктурклер - представител на "ТУРА туризъм" - Турция
  Случаят "Йоджалан" е реклама за нашия туризъм
  - Г-н Джакова, успяха ли случаят "Йоджалан" и кюрдите да провалят туристическия сезон в Турция?
  - Тази политическа криза има и положителни страни. Аз лично я приемам като позитивна реклама и пропаганда за Турция. Сега и тези, които не бяха чували за нас, вече ни знаят.
  - Има ли провалени договори за лятна почивка в Турция?
  - Вие как мислите? Официалните данни за почиващите през лято '99 са за около 2 млн. германци, 1,5 млн. от бившата Руска федерация, а също англичани. При нас се говори, че в България ще имате по-малко туристи.
  - Вярно ли е, че десетки хиляди китайски туристи са почивали миналата година в Турция?
  - Ние сме нова дестинация за световния туристически пазар, но за Изтока Турция е популярна страна за почивка и този сезон очакваме около 250 000 туристи от Япония, а израелски гости - 400 000.
  - Субсидира ли държавата вашия туризъм?
  - Аз нямам конкретна информация за това. Но смятам, че имаме повече руски туристи от миналата година. След гръцка Адриатика и Кипър Турция е трета по брой на летуващи от бившата Руска федерация. Въпреки икономическата криза, там има и много хора с висок стандарт. Нормално - очакваме и български туристи на гости у нас през лятото, а ние ще ходим на Боровец - на ски през зимата. Сигурен съм, че дори малко реклама на вашите зимни курорти у нас ще има положителен ефект върху посещаемостта.
  Разговаря ТОДОР ГОСПОДИНОВ

  Към титула

  ВАИ холдинг идва във Варна, МАГ си отива?
  Всъщност наследникът на скандалната ВИС-2 вече е стъпил във Варна. През миналата година Георги Илиев купи 51 % от акциите на футболен клуб "Черно море" и на практика е негов собственик. Тогава мнозина се чудеха за какво му е на Илиев отбор, затънал в дългове и заседнал в дъното на "Б" ПФГ. Няколко месеца по-късно ситуацията е коренно променена."Черно море" е в първата половина на таблицата и влизането в майсторската група през следващия сезон е реална цел.
  Източник, близък до двата холдинга, ни информира, че е предстоящо, ако не преместването, то нарастващото и трайно присъствие на ВАИ холдинг във Варна. При това не става дума само за футбол, а за основния бизнес на групировката. Що се отнася до МАГ, неговият президент Красен Кралев отдавна твърди, че интересите на холдинга са ориентирани към София и евентуалното преместване е предстоящо. Кралев е президент и на ПФК "Черно море", но усилията му да възроди най-стария футболен клуб в България дадоха резултат едва когато продаде контролния пакет на Георги Илиев. Като се имат предвид тъмните облаци, надвиснали над "Левски" (Кюстендил), може да се каже, че с отбора на "Черно море" Илиев има добър резервен вариант.
  ЧЕРНО МОРЕ днес

  Към титула

  Зациклиха делата за вакъфските имоти
  Вчера Варненският окръжен съд за пореден път отложи делото за три вакъфски имота, продадени с фалшиви решения на Висшия мюсюлмански духовен съвет на г-жа Каролина Цантарова. Графологичната експертиза доказа фалшифициране на 4 от 28-те подписа. Неточност в декларацията на главното мюфтийство за изчезналия му архив по времето на Недим Генджев обаче отложи делото за началото на май.
  Днес синдиците влизат в корабостроителницата
  Днес се очаква във Варненската корабостроителница да влязат определените от съда двама временни синдици. Вчера пък стана известно, че по сметките на завода са преведени 270 000 долара от ремонтите на двата кораба, извършени в корабостроителницата. Дали те ще бъдат раздадени за заплати на работниците, или ще останат в банката, ще решават временните управители.
  Парк на знамената ще бъде открит в Добрич на 11 май - Деня на Европа. В градината на флаговете ще се веят символите на България, Европа, Добрич и на всички държави - членки на Европейския съюз.
  Проектът е част от програмата на месеците на Европейския съюз в Добрич. Те ще финишират през 2000 година с камбанния звън на храма "Александър Невски".
  Фалшиви банкноти по 50 000 лева са засечени в Добричко, съобщи РДВР вчера. Ментетата били предлагани в магазини по селата. Група от неизвестни на възраст 20 - 25 години искали от касиерите да им развалят парите на по-дребни.
  Общината да подкрепи издаването на две книги,
  реши вчера Комисията по култура. 300 хиляди ще бъдат отпуснати за книгата на Севда Костова "Земя и корени" и 500 хиляди за сборника на Лиляна Ставрева "Литературна Варна II", ако общинската сесия гласува предложението. До 2 - 3 дни трябва да бъдат разпределени субсидиите за читалищата, стана ясно още на заседанието на комисията.
  Музикално студио откри библиотеката
  в отдел "Изкуство" на ул. "Ген. Паренсов" 3. Над 7000 плочи, дискове и касети от различни музикални жанрове ще могат да ползват меломаните от Варна в новото студио на Народната библиотека "Пенчо Славейков". То разполага със съвременна техника, читалня и възможности за прослушване и презаписи на избраната музика.

  Към титула

  Във видеотеките на "Мустанг"

  "Наземен контрол"
  (Ground control)
  Режисьор: Ричард Хауърд
  В ролите: Клифър Съдърланд, Робърт ШонЛенърд, Кели Макгилис, Маргарет Шу, Хенри Уинклър
  Най-добрият авиодиспечер е измъчван от спомена за трагичната гибел на един пилот. Сега той е изправен пред невъзможното: да забрави миналото и приземи безопасно дузина самолети със стотици пътници на тях. Без да има радар, комуникация и възможност за контрол.

  "Да живееш в опасност"
  (Living in)
  Режисьор: Джак Ерсгард
  В ролите: Роб Лоу, Джеймс Белуши, Дийн Стокуел
  Уолтър Уудс е амбициозен млад архитект, нает от богат клиент, за да му построи къща в Бевърли Хилс. Когато пристига в Лос Анджелис обаче, се оказва, че трябва да живее с красива проститутка, комик от Източна Германия и откачен строителен мениджър, който е колкото мързелив, толкова и досаден. Вместо да се отдаде на поръчката на живота си, архитектът ще трябва да се справи не само със съседите си, но и с ред по-страшни и необясними обстоятелства, включително заплахи от човек, който го следва навсякъде. Всичко това ще промени или него самия, или ще сложи край на живота му.

  Към титула

  И сините депутати се отчетоха в корабостроителницата
  След многото упреци, че нехаят за един от най-големите заводи в избирателния си район, вчера двама и от сините варненски депутати отчетоха интерес към проблемите на завода. Благой Димитров и Ангел Балтаджиев обещаха на ръководството на корабостроителницата, че ще се опитат да съдействат за по-бърза процедура на преговори със заявилите интерес към приватизацията на завода Шчечинска корабостроителница и шведски инвестиционен фонд.

  Към титула

  Хаос в образованието заради Корабния
  Учебните заведения, които обучават кадри за нуждите на родното корабостроене, съсредоточено основно във Варна, са в шах след бурните събития, разтърсили завода. Техническият университет вече е направил официално питане ще има ли прием по специалността корабостроене, морска техника и технологии, тъй като голяма част от вече приетите студенти са започнали да се пренасочват към по-перспективно обучение. Ситуацията ще стане още по-критична в навечерието на кандидатстудентската кампания, опасяват се от вуза. Треска тресе и техникума по корабостроене, чието съществуване зависи основно от кондицията на корабостроителницата и КРЗ "Одесос". Както е известно, вече и кораборемонтният завод не се радва на добро финансово здраве напоследък. Единственият вариант за реализация на вече започналите обучението си остават частните фирми в бранша. Те обаче не могат да поемат големия поток току-що завършили и ученици, и студенти. Опитите за закриването на една цяла индустрия няма ли да доведат и до затриването на науката и образованието, свързани с нея, питат се в учебните заведения.
  ВИОЛЕТА
  МАРИНОВА

  Към титула

  Запасняците късат партньорството
  с Министерството на отбраната
  Съюзът на офицерите и сержантите от запаса прекратява партньорството с Министерството на отбраната, съобщи вчера на брифинг секретарят на местното ръководство о.з. полк. Тодор Балабанов. Няма да бъдем партньор на политическото ръководство на МО в целенасочените действия за унищожаване на военния потенциал на България, заяви той. Като нов, доброволен Ньойски договор бе определена приетата миналата седмица от Народното събрание военна доктрина. Тя на практика ще ликвидира Българската армия, смятат запасняците.
  Съюзът на офицерите и сержантите от запаса във Варна провежда своята V общинска конференция днес във Военноморския клуб.
  ЯНА ЯНКОВА

  Към титула

  Питат врачка за втория шабленски удавник
  Врачка от село Сливенци предсказала, че тялото на 49-годишния рибар Иван Янакиев-Брадата, загинал при корабокрушение край Шабла, ще бъде открито след седмица, научи "Черно море днес". Наско - братът на Брадата, съобщил, че роднини и на Кирил Петров се допитали до циганката от добричкото село. Пред съкрушените от чакането близки ясновидката предрекла, че тялото на собственика на потъналата лодка ще бъде намерено на Великден. "Черно море днес" вече писа, че варненски рапанджия откри на дъното на морето трупа на Кирил Петров точно в деня на светлия християнски празник.
  Друг гадател от Добрич твърди, че тялото на втория от удавниците се намира на шабленския бряг, затрупан с пясък. Посланието му изпратил Господ. Тялото му лежало близо до плажната ивица, а вляво се виждали скали. Двамата безработни се удавиха по време на щорм на 29 март при извличане на мрежа за попчета край шабленския фар. Водолази от Гражданска защита извадиха от дълбочина 4 - 5 метра пробитата лодка и такъмите на рибарите.
  ЧЕРНО МОРЕ днес

  Към титула

  ПРЕДИМНО СЛЪНЧЕВО.
  Във Варна най-висока температура на днешния ден (22,6 градуса) е измерена през 1930 г., а най-ниска (0,8 градуса) - през 1965 г.
  Температурите в 15 часа на 14 април: Варна - 14, Бургас - 11, Добрич - 16, Русе - 14, София - 12, Пловдив - 17 градуса.
  Изгледи за петък и събота
  Ще преобладава предимно ясно и слънчево време с развитие на купеста облачност главно в следобедните часове. Вятърът ще се ориентира от юг, а по крайбрежието от югоизток. Повишение на дневните температури за вътрешността на района с още 3 - 4 градуса.
  ВЕНЕТА ИВАНОВАНИМХ - филиал Варна

  Заглавна страницаКъм титулаСъдържаниеТърсенеTriada Online

  © 1998 Черно море ДНЕС . Всички права запазени