към първа страница
съдържание търсене
Анализи
Афиш
Фолкмания
Интервю
Книги
Мнения/Коментари
Криминална
Новини от света
Новини
Пушкала и такъми
Спорт
Справочник
Стъргало
Уикенд
в рубриката
 
 • Аладжа манастир иска защита
 • "Вашингтон поуст": Симеон Втори е шарлатанин
 • Арх. Енчо Димов
 • Коалиция Евролевица - БЕСДП - БЗНС оповестява програмата си
 • Общински финансисти обсъждат отношенията с държавния бюджет
 • Царят: Коалиционният кабинет ще ускори присъединяването
 • Четирима от Математическата са скоропостижни студенти
 • Царят ще участва окончателно
 • Пускат 2000 т олио от Държавния резерв
 • Проф. Кръстьо Петков: Основен опонент ни е Националното движение "
 • Граждани печелят война срещу незаконен строеж
 • Ще декларираме данъци по интернет
 • Лидерът на партия "Родолюбие 2000"
 • Директорът на варненския порт Стоян Щумпф показа
 • Първият цех за електроконтактно заваряване на релси в Шумен
 • Осъдиха "акушерка" за аборт с птичи пера
 • Хомосексуалист изнасили 13-годишно момче
 • Гъркиня грабна Гран при на феста в Добрич
 • Неколковековна чешма в Добруджа пресъхна заради сушата • Заглавна страницаКъм титулаСъдържаниеТърсенеTriada Online

  Аладжа манастир иска защита
  По молба на Регионалния исторически музей във Варна група специалисти от дирекция "Гражданска защита" към областната администрация огледаха скалния масив, в който е разположен известният паметник на културата Аладжа манастир. Като истински каскадьори те обходиха най-опасните участъци в местността и направиха обрушване на скалната маса. Тяхната намеса бе много необходима, уточни уредникът на Аладжа манастир Валери Кинов, защото от скалния скат се откъсват и падат камъни, което е опасно за посетителите.
  През последните няколко години Министерството на културата и Националният институт за паметниците на културата не са отпускали никакви средства за консервацията и реставрацията на Аладжа манастир, както и за повечето паметници на културата. Единствено миналата година е била изплатена минимална сума, за да се спре рушенето на катакомбите в района на средновековния манастир. Тези пари обаче не стигнали и проблемът продължава да е на дневен ред, а катакомбите са все така опасни за посещения.
  В района на манастира обаче най-проблемна остава основната част от паметника - самият манастир. А той е един от най-посещаваните обекти на Регионалния исторически музей. Само за миналата година през него са минали над 20 хиляди туристи, сочат обобщените данни. Вече започна активният туристически сезон и критичното състояние на паметника може да отблъсне посетителите. И което е още по-лошо, да застраши живота им.
  ДОНКА ХРИСТОВА

  Към титула

  "Вашингтон поуст": Симеон Втори е шарлатанин
  Бъдещите български съюзници зад граница се надяват плитката му магия да се размие до изборите, пише вестникът
  Болката от икономическите реформи в съчетание с крехкостта на новородената демокрация правят бившите комунистически страни от Източна Европа уязвими за всякакви обещаващи чудеса шарлатани. Това се казва в статия под заглавие "Бивш и бъдещ цар?" от 11 май, публикувана в американския "Вашингтон поуст". Преди десетина години поляците за малко не избраха за президент вместо прочутия Лех Валенса някакъв неизвестен бизнесмен, който им обещаваше, че неговата партия Хикс ще направи всички богати, пише вестникът.
  Той прави и друг паралел на настоящата ситуация у нас. Миналата година румънската политическа система едва не бе разбита от един фанатичен националист, който стигна до балотаж на президентските избори с популистка кампания, използваща лошите резултати от икономическите реформи в страната, се казва в материала.
  Сега е ред на България. Като че ли от нищото се появи бивш цар, свален от престола през 1946 г., който веднага оглави проучванията на общественото мнение само месец преди парламентарните избори с обещанието да реши проблемите на страната за 800 дни. Според авторите на статията плашещото в случая със Симеон Борисов Кобургготски, или Симеон Втори, е, че невероятната му история може да му позволи да спечели там, където другите досега се проваляха. За България, която след години на бавене най-накрая започна реформите към пазарна икономика и се превърна в сериозен кандидат за НАТО и ЕС, това може да е катастрофа, твърди "Вашингтон поуст". Някогашното дете-цар, изгонено от трона на 9 години и живяло предимно в Испания, сега предпазливо избягва пряк отговор на въпросите каква политика ще следва, ако партията му спечели мнозинство в парламента, и дори дали самият той ще поеме някой пост. Според материала много българи обаче подозирали, че той ще се опита да възстанови монархията и да стане отново цар с правомощия, които доста да надвишават сегашните правомощия на президента, а и с церемониалните привилегии на западните монархии. Дори и да зачита демокрацията, Симеон Втори може сериозно да навреди на България, е позицията на вестника. Той подчертава, че сегашното правителство, водено от премиера Иван Костов, постигнало впечатляващ напредък по време на мандата си въпреки проблемите с околните войни на Балканите. Костов стабилизира българската валута, отвори страната за чуждестранни инвестиции, закри губещите държавни предприятия, останали от комунистическата ера, а миналата година успя да постигне и икономически растеж, се казва още в статията. В един район, раздиран от етнически конфликти, България се превърна в модел за търпимост: членове на някога потисканото турско малцинство участват в правителството на Иван Костов.
  Материалът цитира твърденията на Костов, че с нов четиригодишен мандат неговата десноцентристка партия ще завърши прехода на България към капитализъм и интеграцията на Запад. Както и при повечето реформатори, наградата на Костов за разумното му ръководство е непримирима ненавист от изхвърлените от работа и обеднелите заради реформите и нетърпеливо очакване на по-добри времена от много други.
  С царската си осанка и величествени жестове бившият български цар, изглежда, е лесният отговор. Бъдещите български съюзници на Запад могат само да се надяват, че плитката му магия ще се разсее до деня на изборите, заключват авторите на статията.

  Към титула

  Арх. Енчо Димов
  председател на САБ - Варна
  Напоследък се занимавам с подготовката на Архитектурен салон Варна 2001, който се открива в понеделник от 17 часа в Дома на изкуствата при община Варна. Това е вторият салон, който нашето дружество прави с финансовата подкрепа на вестник "Строителство. Градът". Изложбата, която ще може да се види до 20 май, ще покаже постиженията на варненската архитектурна мисъл през последните години. В нея ще участват с най-добрите си проекти и реализации на територията на Северното Черноморие над 30 варненски архитекти. На откриването ще бъдат обявени номинациите за наградите на Съюза на архитектите в България, на вестник "Строителство - градът" и на Българската строителна камара.
  Малко преди да открием салона, представители на регионалните дружества на съюза от Варна, Добрич и Шумен ще се съберем на разговор. Искаме да обсъдим архитектурните проблеми на нашите градове, да набележим по какъв начин можем да съдействаме за тяхното решение.
  Стягам се и за предстоящия конгрес на САБ - нашето общо събрание, което е на 1, 2 и 3 юни.

  Към титула

  Коалиция Евролевица - БЕСДП - БЗНС оповестява програмата си
  Следващата седмица коалицията Евролевица - БЕСДП - БЗНС на Георги Пинчев ще оповести предизборната си програма и кандидатдепутатските си листи, съобщи лидерът на Евролевицата Александър Томов, който представи официално коалицията. Той уточни, че листите ще бъдат съобразени със стратегическите цели на партньорите на Евролевицата, защото според него социалдемократите и земеделците в България трябва да се обединят. Коалицията си поставя за цел да участва в следващия парламент и в бъдещото правителство, добави Томов.

  Към титула

  Общински финансисти обсъждат отношенията с държавния бюджет
  11 общини, между които Варна и Бургас, още не са представили бюджетите си и затова няма да получават допълнителни средства през следващата година. Това заяви шефът на Дирекция "Финанси и общини" към Министерството на финансите Бойко Георгиев на започналата вчера в дома на учените "Фр. Жолио-Кюри" четвърта национална среща на финансистите от общините в България. Организатор на форума е Националното сдружение на общините в България. Срещата се провежда с финансово съдействие от фондация "Фридрих Еберт" и Американската агенция за международно развитие, представена от експерта Томас Спофърд. Над 300 финансисти от 150 общини ще обсъждат в двата работни дни на форума нови проекти за реформа в местните финанси и в модела на държавните трансфери.
  Финансовото състояние на общините се е подобрило в резултат на здравната реформа, твърди Атанас Кацарчев - шеф на Дирекция "Данъчна политика" към Министерството на финансите. От началото на 2001 г. е отчетен спад в приходите от ДОД в местните бюджети. Увеличение се наблюдава в приходите от данък печалба. То обаче се дължи най-вече на бюджетните предприятия. Експертите считат, че миналогодишната методика за определяне на взаимоотношенията между републиканския и общинските бюджети е дала положителни резултати, но въпреки това се нуждае от корекции.
  ДИАНА ЗАХАРИЕВА

  Към титула

  Царят: Коалиционният кабинет ще ускори присъединяването
  Царят: Коалиционният кабинет ще ускори присъединяването към ЕС и НАТО
  Единственият приоритет за България е присъединяването към ЕС и към НАТО, заяви Симеон Втори, който изнесе в четврътък лекция пред Френския институт по международни отношения в Париж. Ако има широко коалиционно правителство и на основа на широко национално съгласие присъединяването може да бъде ускорено. Не е вярно, че съм против присъединяването към НАТО, подчерта той в лекцията си, организирана от Асоциацията за подготовка на фондация "Франция-България", по чиято покана Симеон Втори е в Париж.
  Съучредители на асоциацията са бившият посланик в България Жан-Мари Дайе и адвокат Иван Панев, българин, който живее във Франция. На лекцията присъстваха близо 300 души, като в залата с двеста места имаше и правостоящи. Там бяха също князът на Югославия Алексанър Караджорджевич, френският писател академик Морис Дрюон. Симеон Втори направи преглед в историческа перспектива на основните проблеми, които стоят пред България в момента. Той направи сравнение с 1901 година, когато България също е имала нужда от финансирането на важни инфраструктурни проекти и българските граждани са можели да гласуват свободно. Царят изтъкна нуждата България да покаже нов облик на международната сцена, а именно да не буди асоциация за балканска държава с всичките проблеми, които се свързват с този регион. Симеон Втори подчерта, че България в момента е най-стабилната страна в региона, няма конфликти със своите съседи и на нея не трябва да се гледа като на екзотична държава от европейския югоизток. Лекторът изтъкна също, че само с помощта на ЕС можем да завършим бързо инфраструктурните си проекти. Той подчерта и нуждата от национално съгласие на всички партии за най-важите проекти, по които трябва да се работи.
  В момента българското законодателство е смесица от държавна икономика и преминаване към европейските законодателни норми, каза пред френската аудитория Симеон Втори. Според него като се има предвид георгафското положение и ресурсите на България, тя би могла да се превърне в привлекателен регионален център. На въпроси на журналисти след лекцията Симеон Втори отказа да коментира обвиненията срещу него във връзки с мафията.
  По повод политическата му програма Симеон Втори заяви, че не може да разкрие подробности, тъй като партията му е в процес на регистриране. Той поясни, че цялостната му програма е много съдържателна, подробна и напълно съответства на проблемите на страната в този момента. Той подчерта, че много разчита на помощта на професионалисти и специалисти, които ще говорят в подробности за програмата му. На въпрос възможно ли е връщане на монархията в България Симеон Втори отвърна, че този въпрос не стои на дневен ред.
  Зоя Гекова
  БТА

  Към титула

  Четирима от Математическата са скоропостижни студенти
  Отново ученици на Математическата гимназия "Д-р Петър Берон" - Варна, не се посрамиха на националната олимпиада по информатика, която ги мъчи два дена между 4 и 7 май в достолепната сграда на БАН. От столицата отборът на МГ се върна с трима лауреати от ХI клас, което ще рече, че Петър Лефтеров, Деян Попов и Цветан Богданов са вече приети без изпит в специалност информатика на СУ "Св. Климент Охридски". Атанас Бакалов пък вече е студент в Пловдивския университет.
  До националния кръг на олимпиадата бяха допуснати 58 ученици от 15 български града, като и седмината варненци са питомци на Математическата (четирима единайсетокласници, двама десетокласници и един деветокласник).
  Освен като скоропостижни студенти някои от младите варненски информатици заслужиха и други лаври. Петър Лефтеров е класиран четвърти в разширения национален отбор на България, от който ще бъдат пресети участниците за международната олимпиада по информатика в Тампере, Финландия, а Николай Николов от Х клас е в разширения национален отбор, от който ще се подберат участниците за балканиадата в Албания.
  Излишно е да се подчертава, че заслуга за този триумф има цялата "катедра" (методическо обединение) "Информатика" в МГ.~

  Към титула

  Царят ще участва окончателно
  Обявяват листите на 14 май
  Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане жалбите на Политическа партия "Родолюбие 2000" с председател Юлиян Иванов и на БКП с генерален секретар Владимир Спасов срещу решението на ЦИК да регистрира коалиция "Национално движение Симеон Втори". С това производството по делата бе прекратено. Мотивите на съда са, че жалбите са процесуално недопустими. Решението на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване. Съобразно това регистрацията на коалицията от ЦИК остава в сила.
  След като ВАС се произнесе, пледиращият за коалицията "Национално движение Симеон Втори" проф. Георги Петканов обясни, че листите и програмата на царската формация са вече готови. Те обаче ще бъдат обявени на 14 май, след като Симеон Втори се завърне в страната ни.
  Преди да вземе решение, съдът изслуша пледоарията на секретаря на ЦИК Валентин Георгиев. Той бе категоричен, че не може решение на централната комисия да се обжалва от партия, която дори не е подала заявление за участие в изборите. Георгиев визира БКП.
  Мотивите на председателя на БКП Владимир Спасов пък предизвикаха смях в залата. Те съдържаха повече обвинения срещу ЦИК, отколкото причини за жалбата.
  Що се отнася да жалбата на Политическа партия "Родолюбие 2000", Петканов доказа недопустимостта й по два основни пункта. Първият му мотив бе, че жалбата е подадена еднолично от председателя Юлиян Иванов, който не е овластен да предприема подобна мярка. Освен това за подобен акт според устава на "Родолюбие" е необходимо решение на националния съвет на партията. Георгиев обясни още, че за "Родолюбие" липсва правен интерес от обжалване на регистрацията на коалицията.
  Любопитното е, че на съдебното заседание не присъстваше представител на жалбоподавателя Юлиян Иванов.
  Вчерашният ден е бил основен за разглеждането на дела срещу решенията на Централната избирателна комисия. Те са свързани с назначенията на районните избирателни комисии, с проведения конкурс по Закона за обществените поръчки, както и с цветовете на бюлетините. Това обясни говорителката на ЦИК Ралица Негенцова. Всички решения на ЦИК с изключение на решението по отношение отказа за регистрация на Национална партия на труда, частните собственици, производителите и творците са оставени в сила.
  Както вече стана ясно, днес ще се тегли жребият за поредността на встъпителните и заключителните обръщения, на хрониките и диспутите по БНТ и БНР на партиите и коалициите, регистрирани за участие в изборите.
  МИЛЕНА КРЪСТЕВА
  наша кореспондентка
  в София

  Към титула

  Пускат 2000 т олио от Държавния резерв
  Държавният резерв ще разблокира 2000 тона олио, съобщи вчера Димитър Георгиев, началник на Главно управление "Държавен резерв и военновременни запаси" към МС. Още не е решено как ще се продава олиото, но най-вероятно е това да стане чрез лицензираните стокови борси и тържища.

  Към титула

  Проф. Кръстьо Петков: Основен опонент ни е Националното движение "
  Проф. Кръстьо Петков: Основен опонент ни е Националното движение "Симеон Втори"
  Лидерът на ОБТ и доскоро считан за царски човек Кръстьо Петков обяви предложението на блока, което ще обсъждат в понеделник коалиционните партньори в "За България". Според него най-важният съперник в предстоящите избори е движението на Симеон Втори.
  "Идват избори, нещата стават сериозни, битката става също сериозна. Без да обявяваме Симеон Втори за наш враг, както някои го направиха, ние сме длъжни да направим повече в тази конкурентна битка", заяви Кръстьо Петков на вчерашната среща с журналисти от Варна. Другата идея на ОБТ, която ще обсъждат в понеделник, е да се изведе на преден план "Нова левица" вместо коалицията "За България".
  Тези промени в предизборната политика на коалицията според Кръстьо Петков се налагали от големия бум на доверие, което отбелязва движението на Симеон Втори. Той посочи, че близо 7 процента от твърдия електоорат на СДС се колебае дали да не гласува за движението. Този процент за лявата коалиция също е значим - 5,2, и това е една от причините за промяна в отношението към Симеон Втори. Професор Петков отхвърли предположението, че новата му позиция се дължи на факта, че е пренебрегнат от Симеон Втори.
  Запитан дали е информиран предварително за отношението на партньорите му към тези идеи, професорът отговори, че по първата едва ли ще има опоненти, докато втората идея, отказването от "За България" и връщането към "Нова левица", той счита, че тя няма да се приеме от останалите му колеги.
  Лидерът на ОБТ отхвърли съмнението, че връщането към "Нова левица" е опит от негова страна да елиминира някои партии, присъединили се по-късно към коалицията.
  Макар да е на шеста, неизбираема и според него позиция във варненската листа, Кръстьо Петков заяви, че остава и държи на това място, тъй като това щяло да мобилизира електората на ОБТ. Професорът подчерта, че варненската областна организация на блока е най-голямата в страната - от общо 14 000 членове тя наброява 3000.
  Много скоро емоциите около движението на Симеон Втори щели да стихнат според лидера на ОБТ, тъй като популизмът в политиката не носи трайни дивиденти.
  ИВАН ПЕНЕВ

  Към титула

  Граждани печелят война срещу незаконен строеж
  С протестно писмо живеещи на ул. "Васил Петлешков" 10 алармираха в. "Черно море" за поредното незаконно строителство на временен търговски обект. Той се намира между ул. "Дружба" и ул. "Васил Петлешков", ХХIII микрорайон на кв. "Левски". Заради строежа на унищожение били обречени над 20-годишни дървета и зелена тревна площ. Разрешение за поставяне на временен търговски обект са издали Жейни Даскалова от икономическия отдел на район "Приморски" и архитектката на кметството Барбара Щерева. Жителите от "Левски" протестират срещу заобикалянето на нормативните и екологични норми, както и срещу строителството в разрез с обществените интереси. Вчера директорът на "Обществен ред и контрол" Павлин Павлов заяви, че собствениците на въпросния обект нямат разрешение за изграждане на монолитна сграда, а за лека преместваема постройка. Започната е процедура по разрушаването му. Доц. Корновски - временно заместващ кмета Кирил Йорданов, е препоръчал районните кметове при издаване на разрешения да поемат ангажимента за какви точно постройки става въпрос и да контролират изпълнението им.~

  Към титула

  Ще декларираме данъци по интернет
  Президентът Петър Стоянов положи първия електронен подпис на държавен глава у нас. Той преподписа Закона за електронния документ и електронния подпис вчера по време на Третата международна конференция "Бизнесът в интернет". Законът за електронния документ и електронния подпис бе обнародван на шести април т.г. и влиза в сила на седми октомври 2001г.
  Зам.-министърът на финансите Николай Георгиев официално стартира системата за подаване на данъчни документи през интернет при официалното представяне на съвместния пилотен проект за подаване чрез мрежата на справки-декларации по данък добавена стойност и данни от дневниците за покупки и продажби. Инициативата е на Главната данъчна дирекция и Българската стопанска камара. В проекта са включени големите данъкоплатци "Шел", "Макдоналдс", "Вили Бец", "Еврофутбол" и "Балкан стар", на които е предоставен безплатен софтуер, разработен от "Степ Софт". Ако проектът представлява интерес за други фирми, те могат да заявят участието си в него пред данъчната администрация в едномесечен срок.~

  Към титула

  Лидерът на партия "Родолюбие 2000"
  Лидерът на партия "Родолюбие 2000" Юлиян Иванов пред "Черно море"
  Икономическа полиция ме следи
  - Г-н Иванов, имате ли информация за движението на жалбата Ви в ЦИК срещу регистрацията на коалиция "Симеон Втори"? - -- Да, имам информация, че днес (б.р. вчера) в 11 съдът трябваше да даде ход на делото по жалбата ми. Очаквам по телефона сведения от София какво е станало. Дали ще я уважат, или не, е работа на съда, но още веднъж искам да кажа, че нямам нищо против царя. Имам против регистрацията на коалицията му и по-скоро хората в нея. Вече го казах това няколко пъти.
  - Вярно ли е, че заради близостта си със СДС Вие ще заместите в бъдещия парламент ромския депутат Асен Христов, който е зад граница? Според СДС-членове от Вашия град Вие вече сте имали получено предложение за това лично от Екатерина Михайлова?
  - Не ми говорете за Асен Христов. След глупостите, които направи, въобще не искам да го чувам и да го виждам. И още нещо искам да кажа - всеки гражданин в тази страна има право да се самоопределя, както си иска. Ако искам, ще се определя като китаец. Това го казвам по повод твърденията, че съм ром и че "Родолюбие 2000" е ромска партия. Искам да кажа, че не съм ром, ние сме румъноговорещи българи. Ние сме с българско самосъзнание, християни сме. Какви роми можем да бъдем тогава? Елате на една наша сватба и ако видите някаква разлика между нея и българската сватба, пак ще си говорим.
  - А как ще коментирате твърденията на лидера на "Евророма" Цветелин Кънчев, че жалбата Ви е
  по поръчка на СДС?
  - Никаква поръчка на никого не е. Вижте сега, аз уважавам много Цветелин Кънчев, за мен той е свестен човек, затова не искам да коментирам това, което е казал. Няма да плюя по негов адрес. Отказвам категорично твърденията, че жалбата ми е поръчка на СДС. Няма поръчка. Посъветвах се с моята юридическа съветничка Цветана Цанкова и подадох сам жалбата. Ако евентуално днес я уважат, даже съм готов да поканя царя в нашите листи. За да видите, че нямам нищо против него. Аз дори не търся място в парламента. Не ми е това целта.
  - Каква партия е "Родолюбие 2000"?
  - Ами това всъщност е партията на рударите, румъноговорещите българи. Регистрирани сме в ЦИК за изборите, ще участваме самостоятелно. Нашата бюлетина е бяла със зелена лилава и оранжева черта. 20 000 членове имаме в национален мащаб. Сега листите ни за изборите са готови. 40 кандидати имаме за цялата страна в 10 области. Аз съм водач на листата за Варненска област. Обаче почти съм сигурен, че няма да прескочим бариерата. Така че ако исках да ставам депутат, щях да сключа някакво споразумение, нали?
  - Имаше ли някакви атаки към Вас, след като се разбра, че обжалвате регистрацията на коалиция "Симеон Втори" в ЦИК?
  - Да, те тези атаки вече започнаха. Правят ми проверки от полицията. Доколкото знам, съм под тяхно наблюдение.
  - Коя полиция?
  - Ами... икономическа полиция.
  - Кой според Вас е поръчал тези атаки?
  - Не знам, на някакви царски хора ли е поръчка, или на друг. Не мога да кажа.
  АЛБЕНА АНГЕЛОВА

  Към титула

  Директорът на варненския порт Стоян Щумпф показа
  Директорът на варненския порт Стоян Щумпф показа на шефа си Антони Славински новите пристанищни придобивки. Министерската визита увенча честванията по повод 95-ия рожден ден на варненското пристанище.
  Снимка Дарин Кирков

  Към титула

  Първият цех за електроконтактно заваряване на релси в Шумен
  Министърът на транспорта и съобщенията Антони Славински откри в Шумен цех за електроконтактно заваряване на релси. Той е първият в страната, очаква се по оздравителната програма на БДЖ да бъдат изградени и други. Парите са осигурени от Световната банка, с немалък финансов ресурс от порядъка на 1 - 1,5 млн. лв. и половина участва и Националната компания БДЖ. За реализацията на проекта по оздравителната програма на БДЖ досега са усвоени 7,5 млн. лв. С влизането на цеха в експлоатация значително ще се намалят разходите за поддръжка на жп пътищата в България и ще се осигури безопасно пътуване. Оборудването е доставено от френската фирма "Жисвар", лидер в производството на съоръжения за електроконтактно заваряване на релси. Министър Славински окачестви оборудването като най-модерното в Европа и уникално като изпълнение. Според него така жп станцията в Шумен, създадена през 1963 година, ще бъде най-модерната, защото тук първо са усвоени новостите в железопътното строителство в Европа и света.
  Новият цех е най-голямата инвестиция в региона за последните пет години. Предвижда се годишно да се отремонтират по 400 километра железопътни релси. Предимство ще се дава на международните пътища. Непознатите технологии по заваряването изискват висококвалифициран труд и това гарантира запазването на щата в жп секция Шумен - 18 работници и специалисти.
  ГАЛИНА МИНЕВА
  наша кореспондентка
  в Шумен

  Към титула

  Осъдиха "акушерка" за аборт с птичи пера
  Самозвана акушерка седна на подсъдимата скамейка в Добрич заради аборт с птичи пера, съобщи районната прокурорка Иванка Трифонова вчера. 40-годишната Магдалена Филипова Христова от генералтошевското село Спасово имала само основно образование, но се ползвала със славата на "лечителка". 35-годишна бременна жена едва не издъхнала след жестоката манипулация. Селската акушерка заблудила жената, че носи плода само от месец. Опитала се да направи кюртаж с пера от кокошка, но само умъртвила бебето, без да успее да го извади. Жената постъпила в болницата със силно кръвотечение и лекарите по чудо я спасили.
  Съдът присъди на Магдалена Филипова 3 години затвор с 3 години изпитателен срок.
  Наскоро друга самозванка застана пред Темида заради аборт с гумена тръба. 32-годишната Румяна Славова Иванова едва не умори момиче в село Житница. Лечителката направила кюртажа с тръба, дълга 40 сантиметра. Наредила на пациентката си да седи два часа със "съоръжението", докато плодът падне. 25-годишната жена била приета в критично състояние в болницата и едвам се отървала.
  Напоследък има много сигнали за криминални аборти, съобщиха от районната прокуратура. Най-често се обаждат лекари, които се виждат в чудо след манипулациите на самодейци. Наскоро млада майка издъхна в АГ-кабинет в Добрич след криминален аборт. Бременни жени, притиснати от немотията, не искат да родят и обикновено казват, че сами са посегнали на бебетата си. Така истинските престъпници не попадат под ударите на закона, твърдят магистрати.
  ЮЛИЯ ХРИСТОВА
  наша кореспондентка
  в Добрич

  Към титула

  Хомосексуалист изнасили 13-годишно момче
  Хомосексуалист изнасили 13-годишно момче, съобщиха от районната прокуратура в Добрич вчера. Детето гостувало на леля си в тервелското село Гуслар, когато станало жертва на похитителя. 17-годишният Себайдин Разим влязъл с измама в къщата. Блъснал момчето, завързал ръцете му с парцал и го изнасилил.
  Шизофреник пък преби и се гаври с вдовица. 33-годишният Ивелин Тодоров Червенков нападнал жената в къщата й в 5,30 часа призори. Похитителят предварително разузнал, че 36-годишната стопанка живее сама. Изнасилвачът развил предпазителите на електрическото табло и счупил стъклото на входната врата. Повалил жената в леглото и я налагал с юмруци по главата. Заплашил я, че ще я удуши с чаршаф. Гаврил се два часа със самотницата. Случайна минувачка по улицата чула виковете на жертвата и се обадила в полицията. Престъпникът отива за 8 години в затвора. След инцидента жената изпаднала в остра стресова реакция. Получила сътресение на мозъка и очен хематом.
  Още двама изнасилвачи влизат в килията. 34-годишният Георги Димитров Георгиев и 26-годишният Ален Ахмедов Зейнулов отвлекли жена в добричкия квартал "Балик". След запой в кръчма двамата проследили жертвата, докато се прибира вкъщи. Завлекли 38-годишната жена в гориста местност и я изнасилили.
  ЮЛИЯ ХРИСТОВА
  наша кореспондентка
  в Добрич

  Към титула

  Гъркиня грабна Гран при на феста в Добрич
  20-годишна гъркиня от Солун грабна Гран при на 13-ия европейски попрокфест в Добрич. София Лазопулу спечели овациите на публиката с кавърверсия на популярната песен на Стиви Уондър "Обаждам ти се, за да ти кажа, че те обичам". За първи път голямата награда на конкурса не остава в България.
  Най-оспорвано мериха сили талантите в групата на 16 - 19-годишните. Журито под председателството на попзвездата Георги Христов раздели първата награда между рускинята Мария Галавура и Диана Младенова от Плевен. Варненката Ивелина Георгиева се нареди първа сред най-младите таланти на възраст между 11 и 15 години. Виктория Руденко от Саратов пък спечели първото място в групата на 20 - 30-годишните.
  Шефката на фестивала "Златният Орфей" Дарияна Генова обяви, че ще покани неколцина момичета на престижната сцена тази есен. Сред тях ще бъде и откритието на конкурса Емилия Дуцолова от плевенското село Гулянци. Момичето изпя хита на АББА "Мечта" по свой текст и "Песен за България". "Емилия е истинско самородно цвете. Удивително е как здраво "стъпва" върху всеки тон", похвали младата певица мениджърката на "Златният Орфей".
  Над 50 певци от България, Румъния, Русия, Сърбия, Македония, Турция, Гърция участваха в добричкия фестивал. Конкурсът се провежда под егидата на УНИЦЕФ.
  ЮЛИЯ ХРИСТОВА
  наша кореспондентка
  в Добрич

  Към титула

  Неколковековна чешма в Добруджа пресъхна заради сушата
  Неколковековна чешма в добруджанско село Житен пресъхна заради небивалата суша, съобщи кметът Стоян Митев. Живителната течност неочаквано секнала, макар че чешмата била основно реконструира през 1999-а и имала дебит 72 кубика в денонощие. Селяните не помнят чучурът някога да е пресъхвал.
  Възможно е тръбопроводът под земята някъде нарочно да е прекъснат, за да се пълнят кладенците в селските къщи, не изключват местни.
  1/3 от боновете по добруджанската третина не са използвани
  Около 1/3 от компенсационните бонове, с които стопани са обезщетени по т.нар. добруджанска третина, все още не са използвани на пазара. "Замразените" ценни книжа са на стойност 111 000 000 лева, съобщиха от областната дирекция "Земеделие и гори". Бонове за над 165 000 000 лева са използвани за участие в приватизацията. 5 800 000 лева са похарчени за закупуване на земя, а 32 000 лева - за придобиване на собственост в стопански дворове. По добруджанската третина са получени бонове за 477 000 декара.

  Заглавна страницаКъм титулаСъдържаниеТърсенеTriada Online

  © 1998 Черно море . Всички права запазени