към първа страница
съдържание търсене
Топ новини
Анализи
Афиш
Фолкмания
Интервю
Книги
Мнения/Коментари
Криминална
Новини от света
Новини
Пушкала и такъми
Спорт
Справочник
Стъргало
Уикенд
в рубриката
 
 • Професия каскадьор
 • Иван Тончев и неговият подготвен за каскади автомобил • Заглавна страницаКъм титулаСъдържаниеТърсенеTriada Online

  Професия каскадьор
  За да си добър, е необходима дарба, твърди Иван Тончев, член на Международната асоциация на каскадьорите
  Повече от 20 години варненецът Иван Тончев е посветил на каскадьорската професия. А тя не е за всеки, защото е необходима преди всичко дарба. Физическата подготовка е нещо допълнително, но то не те прави по-добър, ако не ти идва отвътре, уточнява каскадьор номер 1 на България.
  Досега е участвал в над 35 филма. Работил е с Киран Коларов ("Искам Америка"), Въло Радев ( "Осъдени души") Веселин Бранев ("Хотел "Централ"), Никола Рударов ("Хора от далече", "Комбина"), Георги Стоянов ("Константин Философ"), Неделчо Чернев ("Капитан Петко Войвода"), Людмил Стайков ("Време разделно", "Хан Аспарух"), Евгений Михайлов ("Сезонът на канарчетата"). Работил е и с много руски, немски, испански, италиански, френски, американски режисьори.
  Началото
  То е някъде в ученическите години, когато попада на снимачните площадки като статист. Междувременно тренира плуване, скок във вода, конна езда, колоездене, а колекцията му от отличия се множи... След като се уволнява, пътува във влака със софийски каскадьори. Случайност? Може би. Един от тях е Димитър Кехайов, основателят на първата каскадьорска група у нас през 1969 година, на която каскадьорството в началото е хоби, а после става и професия... Беше 1979 година. Гледам в едно купе няколко души играят карти. Извикаха ме. Момче, откъде си, къде отиваш... - обичайните въпроси във влака, спомня си Иван. Стана дума, че съм се снимал в няколко филма, че съм спортувал... Така Иван Тончев става каскадьор. А през 1993 година основава свой каскадьорски клуб "Автородеокаскада" - първия и единствен у нас засега частен каскадьорски клуб. Ядрото са той, Петър Дойчев, Джипси - Алдин Тулов, Стати Статев, Живко Бойчев и Албена Камбурова - единствената жена каскадьорка у нас. Докато някои от българските каскадьори - в момента те са около петнадесетина, се занимават само с коне, други с автомобили, варненци са универсални майстори на каскадите с коли, мотори, коне, скокове от височини, скокове във вода...
  Откак се помни, Иван Тончев се снима в киното. В началото е статист, после каскадьор, актьор, директор на продукция, координатор на каскади, асистент на режисьори (на Миладин Иванов например във филма "Октопод 7").
  В "Октопод 7" е актьор и каскадьор
  Почти целият сериал се снима в околностите на Варна - "Слънчев ден", в складове извън града, на Златни пясъци, в села. Преди да започнат снимките, българинът учи актьора Раул Бова - в ролята на комисаря, да стреля...
  В руския филм "Брегове в мъгла" на режисьора Юлий Карасик ("Дивото куче Динго") - история за армията на Врангел, когато се установява в България, изпълнява конните каскади и е джигит от свитата на Врангел. И във "Верни ще останем" - за испанската революция през 1936 година, е и актьор (комисар), и каскадьор. Филмът се снима на Слънчево. Врагът трябваше да се щурмува между танковете и бомбите. Беше много опасно, защото в далечния план избухваха истински бомби. Моя герой го убиват. Но за да изглежда всичко това достоверно, предварително беше изкопана дупка, която покрихме с дървени траверси. И в момента, в който минава танкът, аз трябва да се хвърля в изкопа, за да се спася - колкото и да е бутафорен, все пак си е танк, спомня си Иван Тончев...
  В "Салвадор Дали", заснет от испански екип в България, е отново каскадьор и актьор - участва в сцената с разстрела на Лорка. Редом е до Лоренцо Куин -
  най-малкия син на Антъни Куин,
  с когото са лични приятели и досега.
  Миналата година снима с италиански екип "Преследването"- филм за мафията, в който е каскадьор: кара състезателен велосипед, мотори, коли, камиони. Пак през миналата година е поканен от френски екип, който снима на варненското летище "Камион за двама". Героят му е бивш затворник, нает като шофьор на камион, с който трябва да прекоси цяла Европа и да достави помощи на Балканите. В камиона пътува и монахиня. Това е история за бандити, преследвания, наркотици, която завършва с хепиенд.
  Каскадьор номер 1 на България работи и с доста американски екипи, но най-много с продуцентите и режисьорите Давид Варод и Йоси Вайн. Двамата са от четири години в България. Фирмата им "Ню Имидж" сключва договор да снима филми у нас в продължение на 10 години. Известно е, че те започват работа едва след като предварително са продали продукцията си поне на 80 държави. Всички каскади в снимания от тях през 1998 година американски екшън "Морски пехотинци" са на Иван Тончев и момчетата от клуба му. Това е историята на една бригада морски пехотинци, която трябва да помогне да се унищожи нефтена платформа в Средиземно море, на която е разположена база на албански мафиоти. В екшъна участват Джеймс Фицпатрик и Грег Колинс, познати на българската публика от "Армагедон".
  С Давид Варод и Йоси Вайн снима през миналата година "Хорър екшън" - втората серия на "Паяци", във Варненския залив. Това е история за професор психар, който прави експерименти с хора. Предстои да се работи и следващата част.
  Двамата американци снимат в момента у нас "Вярваме в Бог". В него участват такива звезди като Крисчън Слейтър, Дарил Хана, Вал Килмар, като участието на Килмар приключи. Иван чака да му се обадят за каскади в езерото Панчарево.
  В екипа на Давид Варод и Йоси Вайн е и Тайрън Стивънсън, координатор на каскадите,
  един от най-добрите каскадьори на Холивуд,
  участвал в над 100 филма. Стивънсън останал безкрайно изненадан, когато Дар Робинсън - американски каскадьор, му разказва за българин, подобрил неговия рекорд. И когато се запознава с Иван Тончев, Стивънсън не крие учудването си от срещата с човека, подобрил рекорда на неговия колега.
  С подобрения рекорд през 1993 година българският каскадьор влиза в книгата "Гинес". Рекордът е с метални ски, завързани за краката му, като самият той се държи за багажника на автомобил. Скоростта, която развива автомобилът в продължение на 1 километър, е 158 км/ч. Старият рекорд, поставен от Дар Робинсън, е със 108 км/ч. Сега Иван Тончев подготвя нов рекорд - ще бъде легнал на капака на автомобил, движещ се със 160км/ч, и ще разбива горяща дървена стена, в момента, в който последва ударът с глава му, стената ще бъде взривена. Ще му помагат Павлин Николов, президент на "Интерком груп" - Варна, генерален спонсор на опита, както и детективска агенция "Ник-Пол", "Моникс марин сервис", бензиностанцията на Живко Желев, известна като пирамидата. Старият рекорд е на американския каскадьор Майкъл Крайс и е правен преди 11 години със 110 км/ч.
  Нормално е човек да се страхува,
  когато рискува живота си, но това става единствено на снимачната площадка или на работния терен, твърди Иван Тончев. Тогава нагласата е друга, знаеш за какво става въпрос, а и всичко е изчислено, тренирано. Рискът е премислен. В началото изпитваш страх наистина, но в един момент трябва да победиш това чувство. Първото му сериозно изпитание е, когато се снима в "Капитан Петко войвода". Той е от конната свита на Батенберг. Има обаче и случаи, когато тренировката завършва неблагоприятно. Подобно нещо става на тренировка с автомобил на Аладжа манастир, когато лети 20 метра в пропаст. Последствието е счупен таз. Бяга от болницата и сам се лекува с лекарствата, но и с много яйца и сирене - заради калция. Оздравява за 1 месец.
  Най-опасната му каскада е във филма "Извоювана свобода", който се снима в Гърция. Изхвърлят го от въздушен трамплин, като с това се имитира избухване на мина, лети около 37 метра и пада върху кашони. На такива каскади не правя втори дубъл, защото страшното идва, ако първият опит е несполучлив. Започваш да си мислиш: ами ако движението на тялото не е изчислено точно, ако не е намерено точното място, където ще падне тялото, каскадата може да бъде фатална...
  Най-високата скорост, която е трябвало да развива, е по време на снимки в Унгария. Героят, когото дублира, е автомобилен състезател. В една отсечка вдига около 280 - 290 км/ч. В чужбина - Иван се е снимал в цяла Европа, за каскадите се осигуряват нови коли. И да я блъснеш, има още. У нас обаче не е така. Колата, с която прави каскади и участва в автородеопрограми, му е единствена, оборудвана е така, че да запази живота на каскадьора. Затова полага сериозни грижи, за да я запази. Не одобрява как българските шофьори карат -
  правят се на каскадьори, но не са
  Шофирането е цяла наука - да опазиш и твоя, и чуждия живот, убеден е Иван Тончев.
  До края на годината на 43-годишния каскадьор номер 1 на България му предстои да се снима в още много филмови продукции. Има идея да създаде асоциация на каскадьорите в България през лятото. Иска да организира и фестивал на българските каскадьори. Освен всичко това има намерение да създаде и училище за каскадьори във Варна. В момента той и момчетата от клуба подготвят програма за празника на кв. "Владиславово" на 21 и 22 май. Ще има акробатика, пумпали и пергели с автомобили. На 24 май клубът ще гостува на Девня - там ще има взривяване и преобръщане на автомобили, горящ стол, горящата стена, преминаване в движение през горящ обръч.
  ОЛГА БОЕВА

  Към титула

  Иван Тончев и неговият подготвен за каскади автомобил
  Трима каскадьори от клуба в кадър от филма "Морски пехотинци"
  Разбиване на стена в Девня

  Заглавна страницаКъм титулаСъдържаниеТърсенеTriada Online

  © 1998 Черно море . Всички права запазени