към първа страница
съдържание търсене
Телеграфно
Анализи
Афиш
Интервю
Интернет/Компютри
Мнения/Коментари
Криминална
Новини от света
Новини
Пазар
Спорт
в рубриката
 
 • Корабният завод с два списъка на кредиторите
 • Варненският елит пътува за Маями
 • Нулева година за специалността право в ТУ
 • Софиянци отрязаха Албена за домакин на Бил Гейтс
 • Муравей реже субсидиите за Варна
 • Джоко Росич,
 • Синята конференция насрочена за Гергьовден
 • на глас
 • Медицински център менте преглежда донаборниците
 • Варненски новинари на M SAT ще четат от столицата
 • Изпълнителният директор на "Златни пясъци" АД Николай Недков
 • 15 затворници ще разкрасяват Варна
 • Менте преброители вече бройкат покъщнина
 • Варненци в Националния съвет на СДС гласуваха
 • Гладни роми от Синдел протестират
 • Земеделци протестираха с трактори вчера пред катедралата.
 • Ученици си пишат диагноза "послесмъртни петна"
 • Кмет ще зографисва православен храм на село
 • Падналите валежи
 • Сдружение "Приселци 21" реализира проект по ФАР
 • Оранжевите пишат до дни нов сценарий на Дуранкулашкия бунт • Заглавна страницаКъм титулаСъдържаниеТърсенеTriada Online

  Корабният завод с два списъка на кредиторите
  Варненската корабостроителница имала два списъка на кредиторите. Това стана ясно на вчерашното заседание на апелативния съд в морския град. То бе по повод заведените искови молби от Цегиелски машиностроителни заводи (ЦМЗ) и Централна кооперативна банка за размера на дълговете на корабостроителницата към тях и начина за обезщетяването им. В съдебната зала стана ясно, че синдикът Димитър Смиленов разполага със списък на кредиторите, който се различава от обжалвания в исковите молби. За първи път днес разбрах, че има някакъв друг списък, коментира след заседанието адвокатът на ЦКБ Ангел Донов. За нас обаче по-важното е решението на съда, а не броят на документите. Ние искаме да бъдем включени в основния списък на кредиторите, за да можем да получим пълния размер на дължимото, а то само по главницата е около 2,5 милиона долара, допълни Донов.
  Адвокатът на Цегиелски машиностроителни заводи Христо Раев пък пледираше дълговете корабостроителницата към полската фирма да се преобразуват от четвърти в първи клас, което на практика означава, че сумата 5 906 000 долара ще бъде изплатена изцяло. Всички задължения са признати, но за нас е важен редът, по който ще ни бъде възстановен дългът, коментира адвокат Раев. Той внесе и искане процесът да бъде съобразен с полското законодателство. Според сключения договор между ЦМЗ и корабния завод, спорните моменти трябва да се решават от арбитражния съд във Варшава. Но тъй като делото се гледа в България, няма да е прецедент документите да се тълкуват съобразно полското законодателство, смята адвокат Христо Раев.
  Процесът ще продължи на 13 март, за когато е насрочено и заседанието по делото, заведено от 11 фирми, срещу оздравителния план на "Варненска корабостроителница" АД.
  НИКОЛАЙ НИКОЛОВ

  Към титула

  Варненският елит пътува за Маями
  19-членна група от магистрати, бизнесмени, журналисти и спецове от образованието, начело с областния управител Николай Пантев, заминава днес на едноседмично посещение в Маями. Поканата е на тамошните българи. Ще се търси сътрудничество в областта на образованието, пристанищната и туристическата дейност. Групата ще чества в САЩ 3 март.
  40 номинира Евролевицата за Варна
  40 души засега са номинирани за депутатските листи на Евролевицата за Варненска област. Номинациите ще текат на електронната страница на партията до 30 март. След това ще има няколко пресявания. Сред имената са досегашните депутати от морската столица Александър Томов и Венко Вълчев, както и местните лидери Живко Асенов, Сашка Комитова и Станчо Велков.
  В ИУ раздават тържествено дипломи
  Бакалавърският випуск 2000 от Стопанския факултет на варненския Икономически университет ще получи на тържествена церемония дипломите си днес. Отличниците ще получат специални награди. Предвижда се и кратка развлекателна програма.
  Шестима правят изборите на ВМРО
  Шестима влязоха в учредения преди два дни областен изборен щаб на ВМРО. Началник е Николай Христакиев, организатор - Ангел Шишков, финансист - Драгомир Стефанов, юрист - Елена Каравасилева. За връзките с медиите ще отговаря Ралица Георгиева.

  Към титула

  Нулева година за специалността право в ТУ
  Не в Министерството на образованието и науката (МОН) се взема решение какви специалности да се изучават, а в съответното висше училище, след като то получи програмната си акредитация, но варненският Технически университет (ТУ) няма да получи държавна поръчка за учебната 2001 - 2002 година, каза специално за в. "Черно море" проф. Борислав Тошев, зам.-министър на МОН. Дава се възможност на вече приетите студенти да завършат образованието си, допълни той.
  Нулевият прием по специалността право е във връзка с акредитацията на варненския университет, който няма възможност да изгради юридически факултет според Закона за висшето образование и държавните изисквания за регулираните специалности, сред които е и правото, подчерта проф. Тошев.
  Изненадан съм от такова изказване на проф. Тошев и не мога да коментирам решението за нулев прием по специалността право, каза специално за "Черно море" доц. Христо Драганчев, зам.-ректор по акредитацията в ТУ - Варна. Преди около две седмици получихме съобщение от Министерството на правосъдието, че на нашите държавни изпити по право те ще изпращат свои представители.
  ОЛГА БОЕВА

  Към титула

  Софиянци отрязаха Албена за домакин на Бил Гейтс
  Курортът Албена се размина с високата чест да посрещне шефа на компютърния гигант "Майкрософт" Бил Гейтс. На глобалната икономическа среща в Давос българският президент Петър Стоянов покани Бил Гейтс на отдавна плануван специализиран форум в България, на който ще се обсъждат достиженията във високите технологии и създаването на хайтек паркове.
  Първоначалният вариант бил компютърните специалисти да се съберат в красивия добруджански курорт, но само преди седмица от президентството изтекла информация, че Албена със сигурност няма да бъде домакин на събирането на компютърни мозъци.
  За голямо съжаление Албена няма да бъде домакин на форума, каза за "Черно море" изпълнителният директор на курорта Красимир Станев. Той не отрече, че комплексът вече се подготвял усилено за анонсирания след Нова година престижен технологичен форум, но преди седмица в администрацията се получило писмо от секретаря на президента Стоянов, от което станало ясно, че срещата няма да е в комплекса.
  Според търговския директор на Албена Маргита Тодорова мотивите, посочени за това, били проблемите с националния ни превозвач авиокомпания "Балкан", които щели да възпрепятстват пристигането на многобройните участници във форума. Не знаем дали събитието ще бъде преместено в София или извън България, коментира още госпожа Тодорова. Според нея проблемите около "Балкан" нямало да засегнат предстоящия туристически сезон в Албена, единствено щял да пострада ръстът на конгресния и балнеотуризъм в курорта, за който се ползвали вътрешните полети.
  Едва ли крахът на авиокомпания "Балкан" може да е основната причина за отказа добруджанският курорт да посрещне Бил Гейтс, който едва ли ще разчита на нашата авиокомпания, за да се придвижи. По-вероятно е сериозни икономически интереси и силното столично лоби да са изместили мястото на срещата към София.~

  Към титула

  Муравей реже субсидиите за Варна
  Срокът за приемането на бюджет 2001 изтече в понеделник, съветниците още гледат отчета за м.г.
  Министерството на финансите с пълно основание може да спре всички траншове от републиканския към общинския бюджет от понеделник, тъй като Варна не спази закона и не предаде бюджет 2001 в определения нормативно едномесечен срок от публикуване на постановлението на Министерския съвет, заяви вчера финансист No1 Димо Стоев.
  Като общинска администрация ни притеснява това, че съветниците наблягат на разглеждането на отчета за 2000 година вместо на бюджета за тази, заяви и главната счетоводителка Юлия Йорданова. Според нея няма нормативно определени срокове за приемане на отчета за бюджета за предходната година, затова е необясним ентусиазмът и енергията, с която съветниците са се захванали да броят старите харчове. Исканите непрекъснато справки, включително и за брой превързочни материали, купени с целевата субсидия, допълнително забавяли разглеждането на новия бюджет. Освен това съвсем необяснимо постоянната комисия по финанси и бюджет не е провела още нито едно заседание.
  Няколко са сериозните последствия за Варна от неприемането на бюджета. Първото и основно от тях е спирането на целевите субсидии. Не по-малки са последствията от забавянето на процедурите по Закона за обществените поръчки, както и това, че без разглеждане от Общинския съвет администрацията не може да представи в Министерството на финансите документацията по капиталовите разходи, което е второ основание за спиране на целевите пари за конкретни обекти.
  На всичко отгоре се оказа, че известна вина за забавянето на изготвянето на бюджет 2001 има и председателят на Общинския съвет Стелиян Севастиянов. След редица настоявания от негова страна кореспонденцията между общината и ведомството на Муравей Радев минава през неговия кабинет. Инструкциите за изготвянето на бюджета, които са третият задължителен документ, който трябва да ползва общинската администрация, са пристигнали при Севастиянов още на 5 февруари. Той обаче не направил нищо за придвижването им до Димо Стоев. Чиста случайност беше, че разбрахме, че са при него и ги взехме на ръка, каза вчера общинският финансист.
  Случайно ли е или не забавянето на гледането на бюджета, сигурно ще стане ясно към средата на годината. Че е заложен капан, е сигурно, тъй като, както е известно, тази година приоритетите в разходната част се определят от общинските съветници. Поради липсата на приет бюджет общината е принудена да прави плащания, които в един по-късен етап могат да се окажат извън приетите от съвета приоритети и кметът да бъде обвинен със задна дата за неспазване на закона, притесняват се от екипа му. Каквито и да са подбудите на съветници или администрация, факт е, че за първи път от много години община Варна пропусна законовия срок за приемане и представяне на бюджета си за текущата година.
  ВИОЛЕТА СИМЕОНОВА

  Към титула

  Джоко Росич,
  актьор
  Да, не грешите, навършвам 69 години. В това няма нищо необикновено - все едно да навършвам 9 години. От една страна, 69 години са много, но от друга - не ги усещам, не ги чувствам. Но кой колко време има да живее, са работи на Господа Бога.
  Когато бях малко момче, непрекъснато пресмятах на колко години ще съм през 2000 година. И изчислявах, че ще съм на 68. Страшно много ми се виждаха. Невъзможно ми се струваше, че ще доживея и до новия век. Но ето че стана. Аз не съм от хората, които организират големи празници, купони, не отделям кой знае какво значение на дата.
  Моята съпруга искаше да посрещнем сами новия век. Струваше й се, че нещо трябва да се случи. Макар че получихме много покани, решихме да заминем и в нощта срещу 1 януари се оказахме сами на една ливада. Гледахме небето и се надявахме нещо да предусетим. Нищо. Затова казах, че не придавам особено значение на някоя дата, година. Защото хубавите или лошите неща връхлитат човека, без да подбират дата, час, година.
  Утре (днес - б.а.) ще отбележа рождения си ден с жена ми. Ще изпием по чашка вино.

  Към титула

  Синята конференция насрочена за Гергьовден
  Националният съвет на СДС насрочи вчера 12-а национална партийна конференция за 5 и 6 май. На форума ще бъде изслушан доклад на лидера на СДС Иван Костов за подготовката на партията за парламентарните и президентските избори, ще бъде отчетена дейността на ПГ на СДС за мандата на 38-ото народно събрание, ще бъде одобрена предизборна програма на СДС, каза главният секретар Екатерина Михайлова. Според приетия от Националния съвет дневен ред на конференцията ще бъде попълнен съставът на НИС на СДС, ще бъдат обсъдени и промени в устава на партията, ще бъдат приети и резолюции на конференцията. В отговор на въпрос Екатерина Михайлова каза, че най-малкото са необходими технически и редакционни промени в устава с оглед промяната в законодателството. Лидерът на СДС Иван Костов каза, че тепърва ще се подготвя Националната партийна конференция. Много е възможно Националният съвет да излезе с предложения, нищо не може да се изключва за Националната конференция, включително и по въпроса за избор на членове на НИС на СДС, отговори на въпрос лидерът на СДС. За националната конференция са създадени няколко комисии - по подготовка на предизборната програма с председател лидера на СДС Иван Костов, по промяна на устава на СДС с председател Екатерина Михайлова и по мандата и избора с председател секретаря на отдел организационен Бойко Вучков.

  Към титула

  на глас
  Премиерът Иван Костов
  Видя се подкрепата за Бисеров и Цонев
  Не смятам, че има възможност СДС да се разцепи или част от партията да тръгне по друг път, различен от сегашния. Не е възможно и структури на СДС да се отцепят. Ако СДС не защити и не отстои себе си като партия на базата на устава, ще извърши най-голямото прегрешение спрямо себе си. Днес показваме, че действаме според писаните си норми - устава, програмата и хартата за ценностите на СДС. Решението на Националния съвет е, че хора от СДС са нарушили колективното право, а смисълът на политиката не е да се прави нещо лично. Доколко идеите на Христо Бисеров и Йордан Цонев са разпространени в СДС, пролича от гласуването. Въпросите за клиентелизма не бяха обсъждани, но вярвам, че този разговор ще се състои в СДС.

  Към титула

  Медицински център менте преглежда донаборниците
  Министерството на здравеопазването е превело около 200 000 лева за набор `83
  Медицински център менте ще провежда прегледите на донаборниците от община Варна, научи "Черно море". Около 3000 младежи, за които Министерството на отбраната е превело на общината около 200 000 лева - по 7 лева на човек, ще трябва да се прегледат в нелегитимния частен център "Кооператор". Той нямал санитарно разрешение от ХЕИ - Варна, за помещенията на 6-ия етаж в сградата на Дома на красотата на бул. "Вл. Варненчик" 53 и не е регистриран в Регионалния център по здравеопазване (РЦЗ) - Варна, според изискванията на Закона за лечебните заведения.
  При опит за извършване на проверка в центъра от служител на РЦЗ същият не е допуснат в сградата, се казва в уведомително писмо от директора на РЦЗ д-р Йорданка Байрямова до областния управител на Варна, кмета на общината и председателя на Общинския съвет от вчера.
  Нарушена е заповед No114 от 14.II.2001 г. на областният управител Николай Пантев за правилното организиране и провеждане на първичния медицински преглед на донаборниците от община Варна. Според заповедта прегледът трябва да се извърши в най-близките до местоживеене на младежите общински и районни здравни заведения, а кметовете на общините, съвместно с директора на РЗЦ, да изготвят заповеди със състав на комисиите, местата и срока за последователността на прегледите.
  Със заповед на общината тези прегледи, без съгласуване с директора на РЦЗ, се извършват в медицински център "Кооператор", се казва още в уведомителното писмо. Известие за явяване в нелегитимния център вече получили голям брой от младежите набор `83, докато в същото време нито едно от здравните заведения няма сключен договор с общината за прегледи на младежите в районите си, научи още "Черно море".
  ЕКАТЕРИНА ДЖГУБУРИЯ

  Към титула

  Варненски новинари на M SAT ще четат от столицата
  Варненските новинари на телевизия M SAT Петя Стефанова и Петър Михайлов се преместиха в софийския офис на медията, откъдето ще четат новините в ефира и ще водят с Николай Желязков предаването "Още по темата", научи "Черно море" от самите тях.
  Прощъпалникът на Петър е на новините в четвъртък, но още в сряда той ще бъде редактор на новинарския екип. Петя Стефанова също ще се появи наживо още в четвъртък, когато ще води предаването "Още по темата" с гост Иван Абаджиев, бивш старши треньор на националния отбор по вдигане на тежести. Иначе ще води новините в петък, когато пък Петър Михайлов ще бъде водещ на публицистичното предаване.
  Двамата водещи са взели окончателно решение да останат в столицата. Според Петя това е едно голямо предизвикателство, което тепърва ще опознаят. Междувременно водещите ще помагат на своите колеги в столичния офис, които не са с дългогодишен журналистически стаж. Двамата ще запазят ресорите си, по които работиха във Варна.
  Засега двамата споделят едно жилище, в типичен американски стил, споделиха водещите. Вече се сблъскали и с първия битов проблем - изгорял бушон, който сменяли два пъти, но все неуспешно. Тогава се намесили специалистите техници, които разрешили проблема.
  Най-важното сега било да се понаучат да готвят, сподели Петя, която каза, че ако не успее, ще проговори италиански заради постоянните посещения на пицарии и грилове. Петър Михайлов обаче, въпреки кулинарните си познания, е решил да остави колежката си да готви сама.~

  Към титула

  Изпълнителният директор на "Златни пясъци" АД Николай Недков
  Вестник "Черноморие" поиска 12 000 лева за реклама, за да не пише срещу Златните
  Вестникарски рекет, приватизация под рафта, политически заплахи от бизнесмени от ерата Премянов - Запрянов, далавери, приятелски кръгове и прочее скандали. Шефът на Златни пясъци Николай Недков реши да представи своята гледна точка за всичко, което се е случвало, което се случва и вероятно предстои да се случи в най-апетитния български курорт. Повод за свиканата пресконференция за тъмната страна на "Златни пясъци" са атаките, политическа поръчка на група бизнесмени от посочената ера. Стана дума за отправени заплахи на шефа на "Мултигруп" Илия Павлов, отправени към Недков по телефона. Защо вървиш срещу вятъра, той се променя, казал преди двадесетина дни шефът на "МG" Илия Павлов. С името на Павлов Недков бил заплашен от други фирми в курорта с уволнение след изборите.
  За пръв път ще намеся думата политика. Винаги съм я избягвал и най-вече като изпълнителен директор на търговско дружество, каквото е "Златни пясъци" АД. През последните няколко месеца срещу ръководството на акционерното дружество се насочиха определени удари, които представляват политическа поръчка и ръководството на Златни пясъци е подложено на невероятен политически натиск. Нещо, което е много трудно за едно търговско дружество, което би следвало нормално да развива своята дейност, а не да се занимава с политиканстване и с борба с бизнесмени, които дълго време се бяха покрили, бизнесмени, известни в Златни пясъци от така наречената епоха Премянов и Запрянов. Ще изнеса някои факти, които дълго време не съм изнасял в публичното пространство, защото считам, че нямат нищо общо с бизнеса на Златни пясъци, но за съжаление натискът стана невероятен през последните няколко месеца, включително със заплахи за уволнения след изборите, за преразглеждане на приватизационни сделки, за реваншизъм и така нататък. Темите са няколко, те се спрягат в публичното пространство и се политизират, макар че нямат нищо общо с политиката. Едната тема е така нареченият пропускателен режим и организацията на движение в Златни пясъци. Другият проблем е "Интернационал" АД и третият са някои инвестиционни договори по повод пускането на слуха в някои медии, че Недков гонел инвеститорите от комплекса.
  За съжаление и някои медии са впрегнати в цялата тази кампания. И то варненска медия, която се опита първо да сключи договор със "Златни пясъци" АД за реклама за 12 000 лева, за да не пишела срещу Златни пясъци. ( Б.р. става дума за вестник "Черноморие", потвърди след пресконференцията Николай Недков). След това по нейната заглавна страница се появи реклама през ден именно на една от тези фирми, известна от споменатия период, и започнаха непрестанните атаки срещу ръководството на "Златни пясъци" и в частност към изпълнителния директор.
  Пропускателният режим на Златни пясъци
  Бях учуден, когато едно мероприятие в полза на туризма може да бъде посрещнато на нож. И то на нож пак от определени среди. Защото търговско дружество "Златни пясъци 2000" всъщност се оказа в ръцете на двама или трима от този кръг, които злоупотребяват с участието на останалите хотелиери в това дружество и започнаха непрестанни атаки и несъобразяване с мнението на останалите. Ще прочета няколко от основните препоръки на туроператорите за пропускателния режим на Златни пясъци". За да имате предвид какви са изискванията им и че не е хрумване на ръководството на курорта да въвежда нова организация на движението. Става дума за курортен комплекс и основният елемент е сигурността на туристите, запазване на екологията и опазването на туристите от агресията на автомобили, шумове, замърсявания на тревните площи и цветните алеи.
  Ето препоръките на "Балкан експрес", един от основните туроператори на руския пазар: "Пълна забрана на движението на автомобили, включително и на таксита, от входа на ваканционен клуб "Ривиера" чак до хотел "Морско око". Обособяване на отделно платно за велосипеди и електромобили. Определяне на часове за доставка на необходимите консумативи за ресторантите, баровете, хотелите от 1 до 3 часа през нощта. Необходимо е да се вземат мерки за пълна забрана на движението на частните автомобили. Влизането в комплекса трябва да струва 100 долара за едно денонощие, така че да бъде по-изгодно да се оставят автомобилите на охраняеми паркинги около комплекса. Да се забрани влизането на частни таксита и микробуси. Броят на такситата да бъде ограничен, защото микробусите осъществяват нелоялна конкуренция на автобусните екскурзии, а при такситата изобщо не се предлагат нормални тарифи и съществува практика на договаряне между таксита и хотели. Автобусите според препоръките на "Балкан експрес" е да не бъдат по-стари от три-четиригодишни. Основният проблем на комплекса не са паркингите - те по-скоро пречат на туристите."
  Ето и мнението на "Болкан холидейз": "Приветстваме всички нови правила, които предлагате, защото те ще спомогнат комплексът да функционира по-добре и е наложително да се подобри движението на туристите и подобряване на траснферите."
  От "Некерман" отговориха така: "Имайки предвид големите инвестиции за повишаване на хотелския стандарт на средно европейско ниво, както и отличния опит в Албена, е наложително да се ограничи драстично движението на автомобили и автобуси на Златни пясъци. В интерес на всички туроператори е възстановяване доброто име на Златни пясъци." Друг туроператор разказва как туристите влачат сами куфарите си до хотела поради невъзможност на автобуса да стигне до входа му от паркирали автомобили. Стигало се е до такива куриозни моменти, когато туристите под командата на шофьора са вдигали на ръце паркирали коли, за да може да мине автобусът. Нямаше нито един туроператор, който да каже, че нов пропускателен режим на Златните не е необходим.
  Какво се получи на практика обаче? Оказа се, че именно бизнесмени, които влязоха на Златни пясъци случайно, без конкурси - единият от които "БИРС - Стратиеви", другият - "Явор", влязоха още неколцина души и иззеха думата на останалите. На последното общо събрание на "Златни пясъци 2000" беше решено да се създаде контактна група, която да преговаря по конкретните условия, и макар че Златни пясъци отстъпи от първоначалните виждания, като се реши, че този пропускателен режим действа само през лятото, не създадоха такава група. Напротив - те политизираха проблема. Как?
  Търговско дружество, ако счита, че са накърнени неговите права, да тръгне да търси правата си в съда. Защитата беше друга - парламентарно питане до Народното събрание, писма до политици, шум в медиите плюс организиране на масова проява на "Ривиера". Сложените по настояване на полицията тетраподи, които целяха да запазят поне отчасти алеите на Златни пясъци, бяха вдигнати и полицията не се намеси, защото имаше политика в тези действия. Това бяха самоуправни действия, без съдебно решение се реализира правно едно твърдяно право.
  Нека да кажа кои са все пак хората от тази ера Премянов - Запрянов. Защото те са свързани с последващите действия и другите теми от нашия разговор. На първо място се откроява Севдалин Стратиев, управител на фирма "БИРС - Стратиеви". Лично аз като юрисконсулт на Златни пясъци през 1992 - 1993 година прекратих на "БИРС" 20 строителни договора, сключени от Илко Запрянов. Без конкурс. Какво заварих през 1997 година?
  Ще кажа само някои от придобивките на фирмата, за която се твърди, че всъщност е червената фирма, която строи на Златни пясъци: строителство на басейн "Морско око", който е най-скъпият басейн може би на Балканския полуостров. Всъщност в момента във вестника, за който споменах, се говори и за басейнското оборудване, което "БИРС" предлага. То струва страшно много пари - колкото три-четири други басейна. Още за имотите на "БИРС" - боулинг до басейн "Морско око", хотел "Морско око", търговски център "Обзор", чието събаряне започна един ден след освобождаването на Илко Запрянов от поста, инвестиционни договори за строителство на снекбарове "Пирамида", "Гъбата", магазин "Родина", наемен договор за магазин "Астория" и магазин "Република", 70 процента в "Казино" АД и доста високо участие в "Интернационал" АД. Една-единствена фирма, която сега размахва вече друго знаме - знамето на Илия Павлов, защото по неговите думи именно Илия Павлов е този, който ще уволни мен, Валентин Русев и директора на "Златни пясъци комплекс-сервиз" Великов след изборите. Вижте колко "малко" са придобивките само за един период от 1997 година.
  Какво е положението с другият вестоносец на правдата - "Бултрак"? Положението е същото. Отново с акционерно дружество, където никой не се е явявал на конкурс, Златни пясъци предоставя хотел безплатно, срещу което другата фирма започва да си строи и става собственик на 70 процента от целия обект, т.е. Златни пясъци остава с 30 процента собственост, които са нищо, защото с вдигане на капитала се получават много по-малко проценти собственост. Защо тези фирми не се явиха на конкурси или търгове през 1998 - 1999 година като потенциални купувачи? Точно тези хора сега застават с политическа атака срещу ръководството. А ние сме стопанско ръководство, не се занимаваме с политика.
  Интересното е, че адвокатите на всички тези фирми са същите хора, които са били адвокати и при първото, и при второто директорстване на Илко Запрянов на фирма "Златни пясъци". Дали са били адвокати на Златни пясъци, или на другите фирми? Това са адвокати, които са подписали и договора за ипотека на хотел "Интернационал" на Златни пясъци. Ще се сетите кои са те. Те успяват при писмо от изпълнителния директор на Златни пясъци, с което се уведомява например фирма "БИРС", че договорът за снекбар "Пирамида" е нищожен, поради липса на съгласие от АП, на другия ден получаваме съобщение от прокурор от ВРП: Златни пясъци да се въздържа от всякакви действия, защото това било престъпление, следователно ръководството на Златни пясъци трябва да стои със скръстени ръце и само да наблюдава подписването на договорите в нарушение на закона. Същевременно същият строител си позволява да строи върху алея на Златни пясъци две години 150 кв. метра застроена алея в курорта и въпреки многократните сигнали до прокуратурата досега не е взето никакво становище, вероятно поради съдействието на същите тези адвокати.
  Да минем към хотел "Интернационал"?
  Знаете, в публичното пространство се говори, че някаква немска фирма "Трапенкампф" инвестира в Златни пясъци. За съжаление такава немска фирма няма. Но има "Мултигруп". И много хора знаят това. Не е нужно ние да го споменаваме, защото то е ясно на много хора, които издават и разрешения за строеж, и провеждат редица разговори. Нека видим пладнешкия обир, който е всъщност следствие на тези незаконни акционерни дружества, които бяха създадени в ущърб на държавата, а вече и на Златни пясъци? Съгласно устава на "Златни пясъци" АД, за да се вземе решение за ипотека или договор за заем, трябва да има решение на УС и НС. В устава изрично е отбелязано, че решението на надзорния съвет може да влезе в сила едва тогава, когато за него е съгласен и акционерът с повече от 30 процента участие в дружеството.
  Утре: "БИРС" ипотекира "Интера" във фирма на "Мултигруп"


  Към титула

  15 затворници ще разкрасяват Варна
  15 са лишените от свобода, които заедно с 59 безработни, наети по програмите за временна заетост, и още 106 социално слаби, налагащи се да полагат обществено полезен труд, ще работят по разкрасяването на града, съобщи кметът Кирил Йорданов на редовния общински брифинг.
  Първият етап от затревяването на 70 дка в Морската градина вече е приключил. Това е Алеята на възрожденците до Зоологическата градина и Летният театър. Предстои ремонт на парковата мебел, както и почистването на улиците от "Комитово ханче" в посока центъра, стана ясно на срещата.
  Най-важно според кмета Йорданов е проектът за осветлението. Оказало се, че 4800 метра кабел от летището до "Елпром" е откраднат и трябва да бъде възстановен, което ще забави пускането на осветлението. Ремонтите се очаква да завършат до края на март, но още на 3-ти ще бъдат възобновени уличните лампи на бул. "Осми приморски полк" и паметника.
  Според него до края на годината общината ще реставрира или възстанови напълно 18 варненски чешми, за които е заделила 10 000 лева. 4000 лв., с които ще бъдат реставрирани първите 11 чешми до края на месеца, вече са в наличност, уточни арх. Жечев. Около половината от водите били минерални, а в града имало и доста каптирани минерални извори. Най-напред обаче общината щяла да ремонтира чешмите до черквата "Св. Петка", Историческия музей, в градинката зад часовника, в Морската градина, Червения площад, както и до Обсерваторията. Още 7 водоизточника ще бъдат възстановени напълно, тъй като са били разрушени до основи, уточни арх. Жечев.
  ЕКАТЕРИНА ПОПОВА

  Към титула

  Менте преброители вече бройкат покъщнина
  Първите фалшиви преброители вече тръгнаха из варненските кооперации, стана ясно вчера след сигнал на роднини на възрастна дама, завърнала се наскоро в родния град след неколкогодишно пребиваване в Италия.
  Мъж и жена с изглеждащи съвсем истински карти за легитимация и анкетни листи обходили апартаментите в жилищна кооперация в района на "Образцов дом" в следобедните часове в понеделник. Те се представили за преброители и най-старателно описали в картата хората и имуществото, намиращи се в апартаментите.
  Както е известно, преброяването започва в 8 часа сутринта на 1 март. Всички предварителни препитвания са невалидни, каза вчера председателят на общинската комисия Светлан Йорданов. Тепърва се очаква активизиране на криминалните елементи, дегизирани като преброители. Над 40 души отпаднали от предварителните списъци на кандидатите да броят населението, след като се оказало, че са имали сблъсъци с полиция, прокуратура или съд.
  За да сте сигурни, че мъжът или жената пред вратата ви действително са избрани от комисията след старателна проверка в архивите на РДВР - Варна, не е зле да се обадите на оповестените телефони на районните комисии, за да се свери името и номерът на картата за легитимация. Освен това не сте длъжни да пускате преброителя в хола си, както и да му показвате всичките си вещи, припомниха още веднъж от общинската преброителна комисия.
  Преброителите трябва да се движат само по един в рамките на деня от 8 до 20 часа. Придружители ще има само за някои по-опасни варненски райони, какъвто е "Максуда" например. Преброяването приключва в 20 часа на 14 март.
  ВИОЛЕТА МАРИНОВА

  Телефони на районните преброителни комисии
  Аврен 051106/308
  Аксаково 05113/21-20
  Белослав 05112/20-68
  Бяла 05143/21-03
  Варна:
  Териториално статистическо бюро 66-52-38
  район "Одесос" 23-61-45 и 22-13-44
  район "Приморски" 30-33-42
  район "Младост" 45-70-94
  район "Вл. Варненчик" 46-50-33
  район "Аспарухово" 77-55-56
  Ветрино 05161/21-42
  Вълчи дол 05131/22-43
  Девня 0519/25-10
  Долни чифлик 05142/20-02
  Дългопол 0517/2-21-05
  Провадия 0518/22-07 и 27-52
  Суворово 05153/23-81

  Към титула

  Варненци в Националния съвет на СДС гласуваха
  Варненци в Националния съвет на СДС гласуваха за изключването на Бисеров и Цонев
  Вчера на заседанието на Националния съвет на СДС в София лидерът на синята партия във Варна Благой Димитров е направил изказване. Бисеров работи против СДС, заявил Благой Димитров. С действията си той щял да маргинализира резултата на изборите за синята партия и да го минимализира. По време на изказването му обаче, едно от многото в услуга на Костов, лидерът на СДС напуснал залата.
  Информирани членове на СДС - Варна, вчера припомниха, че на последната Национална конференция на СДС Благой Димитров предложил за членове на НИС тъкмо Христо Бисеров, Евгений Бакърджиев и Иван Костов. Както е известно, и самият Благой Димитров бе предложен за член на НИС благодарение усилията на подкрепящия го тогава негов заместник Янко Станев.
  Заслугата в областния съвет на СДС - Варна, да влезе Михаил Стоилов сини варненски активисти приписват на бившия главен секретар на СДС Христо Бисеров. Той помогнал на Благой Димитров в конфликтната ситуация по сформирането на областния съвет след детронирането на Янко Станев и Стоян Калоянов от синия съд на Иван Куртев.
  За благодарност вчера и варненският лидер, и девненският кмет, които бяха избрани за представители на варненския областен съвет на СДС в Националния съвет, са вдигнали ръка срещу Бисеров и Цонев.
  Само пет-шест седесари са били против изключването на двамата от СДС, заявиха наши източници, очевидци на събитието.
  ИЛКА КАТРЕВА

  Към титула

  Гладни роми от Синдел протестират
  Днес от 10,30 часа от Синдел тръгва група от гладни роми пеша към Аврен. Около 1000 души ще протестират пред местното кметство заради неизплатени социални помощи, каза Васил Данев, шеф на Федерацията на обединените ромски общности. Ще изпратим и телеграми до посолствата на Китай, САЩ, Индия, Русия, Германия, Великобритания, защото става въпрос за нарушени права на малцинствена група, допълни той.

  Към титула

  Земеделци протестираха с трактори вчера пред катедралата.
  Снимка Дарин Кирков

  Към титула

  Ученици си пишат диагноза "послесмъртни петна"
  Ученици си пишат диагноза "послесмъртни петна" в бележки менте
  Тийнейджъри пишат умопомрачаващи диагнози във фалшиви медицински бележки, разкриха учители в Добрич. Деветокласник се появил след едноседмично отсъствие в класната стая с диагноза "послесмъртни петна". По 5 лева за брой вървят бележките менте с печата на джипи. Учениците са пуснали в оборот "подписите" на трима домашни лекари, твърдят педагози. Шефката на районната прокуратура Иванка Трифонова потвърди, че се води полицейска проверка по жалба на джипи за фалшификация на медицински бележки.
  Учениците най-вероятно сами са поръчали щемпелите във фирми с имената на най-популярните лекари. Другата версия е, че са докопали стар печат на джипи от кабинета му, когато е бил училищен лекар. Мнимите болни прелистват учебник по обща медицина и преписват латински термини, както им падне. Абитуриент си дал три дни болнични заради "тумор на горните дихателни пътища", сочат най-големите куриози учители.
  ЮЛИЯ ХРИСТОВА
  наша кореспондентка
  в Добрич

  Към титула

  Кмет ще зографисва православен храм на село
  Кмет на добруджанско село сам ще изрисува стените на православен храм. Управникът на Козлодуйци Петко Боев е скулптор по професия. Единственият кмет културтрегер в Североизтока се е запалил от идеята да вдигне черква за миряните. До седмица да започне строежът на храма "Свети Георги Победоносец", разреши местният общински съвет.
  Селяни и бизнесмени ще помагат с доброволен труд и средства черквата да отвори врати, обяви кметът. Петко Боев се надявал негови състуденти да дарят икони за храма. Настоящи възпитаници на факултети по изобразително изкуство също обещали да подкрепят начинанието. Фирма "Сидом" пък щяла да поеме безплатно строителния надзор на "Свети Георги Победоносец".
  ЮЛИЯ ХРИСТОВА
  наша кореспондентка
  в Добрич

  Към титула

  Падналите валежи
  През почивните дни и понеделник под влияние на преминалия през страната средиземноморски циклон се създаде типична за зимата валежна обстановка. По Черноморието валежите бяха предимно от дъжд, а във вътрешността на областта - от дъжд и сняг, но без да се образува съществена снежна покривка. Количествата на валежите в повечето райони са между 20 и 30 мм (л/кв.м), което е средно около 2 пъти над нормата за последнита третина на месеца. Най-много е валяло в района на Горни чифлик - 45 мм, което е равно на месечната норма за този пункт. През следващите 6 - 7 дни не се очакват съществени валежи, а в края на тази и началото на следващата седмица се очаква чувствително затопляне.
  ЛЮБОМИР МАДЖАРОВ
  НИМХ - филиал Варна
  тел. за информация
  090-021-944 (важи за Варненска,
  Добричка и Шуменска област)


  Към титула

  Сдружение "Приселци 21" реализира проект по ФАР
  Създаденото преди година сдружение "Приселци 21" е организация с нестопанска цел в едноименното село на община Аврен. То работи за осигуряването на условия за консултация по социалнозначими проблеми, повишаването на квалификацията и преквалификацията на безработните.
  Сдружението "Приселци 21" вече реализира първия си проект по програмата "ФАР - Лиен - Микропроекти".
  Европейската комисия удобри и финансира проект на стойност 6620 евро, "Децата - нашето бъдеще. Изграждане на компютърен кабинет", координиран от инж. Жасмина Славинска. Основните направления, за които е разработен, са две: повишаване качеството на образователните услуги на учениците в село Приселци и усъвършенстване знанията за прилагане на новите технологии в работата на учителите.
  Проектът е със срок от 10 месеца и Европейската комисия поема 80 % от разходите (5370 евро) по осъществяването му, а сдружение "Приселци 21" осигури 1250 евро.
  Водещ партньор на проекта е община Аврен предоставила и ремонтирала помещение за компютърната зала в ОУ "Д-р Петър Берон".
  Мрежата инсталира безплатно фирма "Кагами". Кметицата на село Приселци Милка Калчева и г-н Янчев от отдел "Просвета и образование" осигуриха софтуера и компютърния специалист. Той трябва да проведе 4 курса за начална компютърна грамотност на ученици и 2 за учители.
  Днес предстои тържество в училището по случай откриването на компютърната зала, в която предстои да бъде инсталиран Интернет, скенер и цветен принтер. Наследниците на Джон Атанасов ще осветят с музикално-литературна програма новата придобивка в селото.
  БОРИС ПРОДАНОВ

  Към титула

  Оранжевите пишат до дни нов сценарий на Дуранкулашкия бунт
  Земеделско шествие плаши парламента с овча блокада
  С лозунги "Върбанов е марионетка" селски стопани призоваха за нова аграрна стратегия
  Седем автобуса със земеделци от Добруджа и Лудогорието и два трактора участваха в протестното шествие по централните варненски улици вчера. Символичният протестен митинг, организиран от НС БЗНС, започна в 12 часа от площада пред катедралния храм "Свето Успение Богородично". Селски стопани от Шумен, Добрич, Провадия, Белослав и Айтос пристигнаха за участие в мирния протест. Най-многолюдни бяха групите от Велико Търново, Бургас, Смядово, Габрово и Алфатар. Варненските земеделци обаче бяха представени само от общинската си организация в "Галата". Масовката на протеста беше подкрепена и от два автобуса с явно изкушени от земеделската идея роми. Единствен от останалите земеделски организации към протеста се присъедини областният председател на съюза на Пинчевите земеделци Тодор Панов. Той обясни, че варненските структури подкрепяли целта на протеста, но не успели да се организират за участие в него.
  С оранжеви знамена и викове "Върбанов е марионетка" и "Спрете геноцида над селото" земеделците поискаха от правителството да осигури пазари за продукцията им, да ограничи вноса и да въведе горна граница на арендованата земя от 10 000 декара. "Не протестираме само срещу Костов, а срещу всички сини и червени правителства, които от 10 години насам съсипват българското село", каза в началото на протеста лидерът на НС БЗНС Яни Янев. Според него на тези избори щял да се разиграе сценарият с мирно предаване на властта от СДС на БСП, който ще продължи съсипията над българското земеделие. Ако до 20 дни не получат отговор, земеделците щели да повторят Дуранкулашките бунтове от началото на века. Ще докараме пред парламента овцете на цяла България, заканиха се те.
  Изкупуват продукцията ни на безценица, ще ликвидираме стопанствата си, коментира ситуацията Пенчо Янов, собственик на зайцеферма от Бургас. Според него протестът не бил политически, а за оцеляване. Предпочитам да подпаля зърното си, вместо да го давам на ония кожодери, които изкарват комисиони на наш гръб, не скри гнева си
  фермер от Добруджа.
  Земеделският протест спря за два часа движението по централните варненски улици и завърши пред сградата на областната администрация. Там лидерите на НС БЗНС връчиха на заместник-областния управител Атанас Атанасов декларацията с исканията си до правителството и парламента.
  АЛБЕНА АНГЕЛОВА

  Заглавна страницаКъм титулаСъдържаниеТърсенеTriada Online

  © 1998 Черно море . Всички права запазени